Noi detalii despre turistul din Republica Moldova decedat în Masivul Piatra Craiului
-
30 Noiembrie 2015 12:16
Un turist din Republica Moldova, în vârstă de 36 de ani, a decedat duminică seara în Masivul Piatra Craiului, în zona Padina Închisă după ce a căzut într-o prăpastie mai bine de 300 de metri, a declarat luni, pentru AGERPRES, șeful Salvamont Zărnești, Ioan Pivodă.Potrivit sursei citate, turistul din Republica Moldova se afla într-un grup de șase persoane,…
Un turist din Republica Moldova, în vârstă de 36 de ani, a decedat duminică seara în Masivul Piatra Craiului, în zona Padina Închisă după ce a căzut într-o prăpastie mai bine de 300 de metri, a declarat luni, pentru AGERPRES, șeful Salvamont Zărnești, Ioan Pivodă.
Potrivit sursei citate, turistul din Republica Moldova se afla într-un grup de șase persoane, cazate la Brașov. Ei au urcat în Masivul Piatra Craiului, total neechipați pentru asemenea drumeții.
'Au urcat de la cabana Plaiul Foii pe Valea Urșilor - Refugiul Diana - Brâna Caprelor. La Brâna Caprelor există o traversare pe o pantă foarte înclinată, unde a vrut să se întoarcă, el fiind primul în fruntea celor șase prieteni cu care venise. A fost momentul în care a alunecat, iar din cauza greutății lui de circa 90 de kg a rupt în cădere o bucată din zăpadă, după care a alunecat mai bine de 300 de metri printre stânci în Padina Închisă. Nu a mai avut nicio șansă de supraviețuire, având traumatisme serioase la cap și la coloană. Împreună cu opt colegi de la Salvamont Zărnești l-am recuperat și l-am transportat aseară după ora 21,00 la morga din Zărnești pentru necropsie', a precizat șeful Salvamont Zărnești.
Sursa citată a mai precizat că încă de duminică seara au fost informați despre tragicul eveniment și familia victimei, dar și consulul ambasadei Republicii Moldova la București.
Șeful Salvamont Zărnești îi atenționează pe turiștii care vor să vină în Masivul Piatra Craiului să evite deplasările care trec de cota 1.500 de metri spre creasta masivului.
'Traseele peste 1.500 de metri nu mai sunt de abordat în această perioadă. Pe latura de Nord-Vest să evite deplasarea peste 1.500 de metri, iar pe latura de Sud-Est să ajungă până la Cabana Curmătura și Refugiul Grind, după care să se întoarcă. Este zăpadă, strat de gheață și este foarte periculos. În acest an am avut cinci turiști decedați în Masivul Piatra Craiului, cu tot cu turistul din Republica Moldova. Este foarte mult', a mai afirmat Ioan Pivodă.
El îi sfătuiește pe turiști să ceară informații de la Salvamont înainte de a se deplasa pe munte, pentru orice traseu, și să se echipeze corespunzător pentru a evita accidentele.