Noi detalii despre ministrul Educației, cel care luptă împotriva românismului în R. Moldova
-
17 Noiembrie 2019 18:47
Corneliu Popovici, fostul consilier al președintelui prorus Igor Dodon și noul ministru al Educației, Culturii și Cercetării este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în școli în 2006 la indicația lui Vladimir Voronin, scrie Inoprut.ro.
Sursa citată subliniază că manualul de istorie integrată era unul profund antiromanesc. Dincolo de o ținută grafică aparte, abunda în texte propagandistice sovietice și comuniste, cu numeroase acuzații la adresa României, dar și cu imagini ale foștilor și actualilor lideri comuniști.
Istoria integrată a fost introdusă de guvernarea comunistă ca disciplină obligatorie de studiu de la 1 septembrie 2006. Această disciplină înlocuia cele două cursuri de istorie universală și cea a românilor introduse în 1991. Cursul sub numele de „Istorie Integrată” fusese scris de Angela si Corneliu Popovici, și se preda din clasa a V-a pâna în a XII-a.
Această decizie a generat la acea vreme dispute și proteste în rândul elevilor, profesorilor, istoricilor și părinților care au calificat cursul drept „fals istoric”. și „instrument de îndoctrinare ideologică a învățământului de către partidul de guvernământ”. Peste un timp s-a revenit la cursurile de istorie universală și cea a românilor.
Corneliu Popovici este doctor în filozofie, a fost conferențiar universitar la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. În septembrie 2006, Popovici a fost numit, printr-un decret semnat de președintele Vladimir Voronin, în funcția de vicedirector al Academiei de Administrare Publică. Doi ani mai târziu, el a fost demis tot prin semnătura lui Voronin.
În perioada 2011 -2015 a fost vicepreședinte al Societății pe Acțiuni „DAAC Hermes”, condusă de Vasili Chirtoca, consilierul comunist în CMC și candidat PCRM pentru funcția de primar al municipiului Chișinău în 2015. Iar odată ce Igor Dodon a obținut madatul de președinte al R. Moldova, Corneliu Popovici a făcut parte din echipa sa.
Popovici este în relații apropiate cu reprezentanții comunității rușilor din Republica Moldova și participă activ la toate evenimentele ce promoveză cultura și știința Rusiei. El este unul dintre susținătorii ideii lui Igor Dododn din 29 martie 2012 de a iniția un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova (tricolorul), prind drapelul moldovenesc al lui Ștefan cel Mare.
Ce alte declarații și acțiuni moldoveniste îl caracterizează pe noul ministru al noul ministru al Educației, Culturii și Cercetării puteți citiți într-o analiză publicată anterior pe InfoPrut.