Noi ciocniri între palestinieni și poliția israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

  • 21 Mai 2021 17:34
Noi ciocniri între palestinieni și poliția israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

Noi ciocniri au avut loc vineri între palestinieni și polițiștii israelieni pe Esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est, la două săptămâni după ce tensiuni similare au dus la o intensificare a violențelor în Israel și în teritoriile palestiniene, relatează AFP.

Înfruntările au început după marea rugăciune musulmană de vineri, la care a participat o mulțime de palestinieni, dintre care unii au scandat sloganuri în favoarea mișcării islamiste Hamas, la putere în Fâșia Gaza, potrivit jurnaliștilor AFP de la fața locului.

Proiectile au fost lansate în direcția forțelor israeliene prezente pe esplanadă, al treilea loc sfânt al islamului și locul cel mai sacru al iudaismului, a informat poliția.

"Sute de persoane au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov în direcția agenților de poliție, care au ripostat", a indicat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld, fără a preciza ce mijloace de dispersare a manifestanților au fost utilizate.

Poliția, desfășurată la intrările Esplanadei, loc numit și "Muntele Templului" de către evrei, a tras cu grenade asurzitoare și gloanțe cu cauciuc, a constatat un jurnalist al France Presse. Potrivit acestuia, tensiunile rămân vii pe esplanadă.

Pe 7 mai pe Esplanada Moscheilor au izbucnit confruntări pe fondul tensiunilor declanșate de amenințările cu expulzarea familiilor palestiniene în beneficiul coloniștilor israelieni într-un alt cartier din Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat și anexat de Israel.

Violențele din Ierusalimul de Est au degenerat apoi într-o escaladă militară între armata israeliană și grupuri armate palestiniene în Fâșia Gaza, în înfruntări în Cisiordania ocupată și în orașe "mixte" în Israel unde trăiesc evrei și arabi.

În noaptea de joi spre vineri, Israel și Hamasul la putere în Fâșia Gaza au anunțat o încetare a focului, după 11 zile de înfruntări care s-au soldat cu 243 de morți în teritoriul palestinian și 12 morți în Israel.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău