Noi ciocniri în India între polițiști și manifestanți care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva legii cetățeniei

  • 20 Decembrie 2019 15:08
Noi ciocniri în India între polițiști și manifestanți care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva legii cetățeniei

Noi ciocniri au izbucnit vineri în India între poliție și manifestanții care protestează față de noua lege a cetățeniei, aprobată de puterea naționalistă hindusă, pe care ei o consideră discriminatorie în ce-i privește pe musulmani, transmite AFP.

După decesul, joi, a trei manifestanți, uciși prin împușcare, bilanțul protestelor a ajuns la nouă morți de la începutul mobilizării, săptămâna trecută.

Aceste acțiuni reprezintă una din cele mai mari provocări cu care se confruntă premierul Narendra Modi, proaspăt reales, de când a venit la putere în 2014.

Vineri dimineața, ciocniri s-au produs la Lucknow, capitala marelui stat Uttar Pradesh (nord). Atacând cu bastoane și gaze lacrimogene, poliția a oprit câteva sute de persoane ce se îndreptau spre manifestații, a constatat un corespondent al AFP.

Interdicții ale adunărilor publice și întreruperi ale internetului mobil afectează o mare parte din această țară cu 1,3 miliarde de locuitori.

Importante dispozitive de securitate au fost desfășurate în jurul a numeroase moschei, de teama unor tulburări la ieșirea de la marea rugăciune musulmană de vineri.

Noua lege nu îi privește direct pe indienii de confesiune musulmană, dar a cristalizat temerile și mânia acestei minorități după cinci ani de guvernare Modi.

În capitală, situația era tensionată în cartierul cu majoritate musulmană Old Delhi, potrivit jurnaliștilor AFP aflați la fața locului.

Aproape 5.000 de persoane s-au reunit, în ciuda interdicției autorităților, la ieșirea de la rugăciune la marea moschee Jama Masjid, sub privirile forțelor de ordine prezente în număr mare. Purtând un drapel indian în lungime de 30 de metri, manifestanții au scandat "Libertate".

Votată săptămâna trecută, legea contestată facilitează acordarea cetățeniei indiene refugiaților din Afganistan, Pakistan și Bangladesh, cu condiția ca aceștia să nu fie musulmani. Opozanții măsurii o consideră discriminatorie și neconstituțională.

Într-un editorial deosebit de critic la adresa guvernului, notează AFP, cotidianul The Indian Express i-a cerut acestuia să facă tot ce este posibil pentru "a menține pacea" în această națiune în care musulmanii reprezintă 14% din populație, invocând mai ales prejudiciile aduse reputației țării în plan internațional.

"India riscă mult dacă începe să fie percepută ca un loc unde disidenții trebuie să se teamă", previne editorialul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău