Noi angajamente ale partenerilor mondiali, enunțate la cea de-a treia conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru R. Moldova

  • 22 Noiembrie 2022 12:26
Noi angajamente ale partenerilor mondiali, enunțate la cea de-a treia conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru R. Moldova

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a participat la cea de-a treia conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru Moldova, desfășurată la Paris, Franța, pe data de 21 noiembrie curent. Evenimentul a întrunit peste 50 de delegații internaționale, reprezentante ale statelor Uniunii Europene, SUA, Canada și Japonia.

În cadrul conferinței, partenerii mondiali și-au reconfirmat angajamentele de a sprijini Republica Moldova în gestionarea crizelor economice și energetice, generate de războiul din Ucraina, precum și în asigurarea condițiilor necesare pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Totodată, membrii platformei și-au exprimat intenția de a susține Moldova pe termen lung, prin modernizarea infrastructurii și a economiei, și de a-i acorda suportul necesar pentru înaintarea pe drumul spre aderare la Uniunea Europeană.

Ca rezultat, țara noastră va beneficia de suport financiar din partea guvernelor și a organizațiilor internaționale (UNICEF, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, UNHCR, Banca Europenă pentru Reconstrucție și Dezvoltare etc.), orientat spre dezvoltarea infrastructurii energetice, sporirea eficienței energetice, gestionarea crizei refugiaților din Ucraina ș.a.

În contextul conferinței, ministrul Marcel Spatari a avut o întrevedere cu Ivana Živković, Directoarea Biroului regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru Europa și CSI. Oficialii au discutat despre suportul oferit de PNUD, Guvernul Slovaciei și Uniunea Europeană pentru instituționalizarea și implementarea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice din Republica Moldova, care va permite acordarea de compensații la energie consumatorilor casnici, în perioada rece a anului, se arată în comunicat.

Platforma de sprijin pentru Moldova a fost lansată în aprilie curent, din inițiativa de a reduce impactul agresiunilor ruse în Ucraina asupra țării noastre. Prima conferință s-a desfășurat la Berlin, Germania, a doua – la București, România, iar cea de a patra este preconizată pentru anul 2023 și va avea loc în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău