Nodul Gordian | Ion Iovcev: Demiterea mea din funcția de director al Liceului „Lucian Blaga” este o înțelegere între cei care sunt acum la guvernare și cei de la Tiraspol, în ajunul alegerilor din 11 iulie

  • 29 Iunie 2021 13:51
0%
00:00:00
00:00:00

Trimiterea în demisie a directorului liceului de limbă română „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, ar fi consecința unui târg între autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol, în ajunul alegrilor parlamentare din 11 iulie, afirmă însuși Ion Iovcev, invitat în cadrul emisiunii „Nodul Gordian”, de la Radio Chișinău. El și-a exprimat îngrijorarea că după demiterea sa, liceul pe care l-a condus timp de aproape 30 de ani riscă să nu mai reziste în fața presiunilor și să nu le mai poată oferi copiilor din Tiraspol acces la educație în limba română.

 „Pe parcursul anilor, tot timpul Tiraspolul a pus condiția: schimbați-l pe Iovcev, vina e Iovcev, luați-l pe Iovcev. La toate întâlnirile era pusă problema aceasta. Dar acum, gândiți-vă, de ce s-a făcut în așa grabă? De ce pe data de 22 iunie eu sunt destituit din post, ca pe 23 iunie să se întâlnească grupurile de lucru pe problemele educației Chișinău-Tiraspol? Deci, din timp au făcut târgul acesta. Și încă ceva. Scot că asta e foarte-foarte serios – este o înțelegere între cei care sunt acum la guvernare și cei de la Tiraspol, în ajunul alegerilor din 11 iulie. Cred că le-au promis că vor aduce mulți alegători în dreapta Nistrului pentru a vota steluța roșie. Dar ceea ce a cerut Tiraspolul a fost eliberarea lui Iovcev din postul de director. Și au găsi și motivul – vârsta. Da, este lege, dar la orice lege se poate de făcut abatere. Excepție trebuia de făcut numaidecât, fiindcă acestea sunt ultimele instituții pe care le mai are Republica Moldova în stânga Nistrului. Dar mie mi se pare că și Chișinău s-a săturat de aceste școli, de probleme, de bătăi de cap și consideră că ar fi mai bine ca ele să se închidă. Se uită de la etajul patru pe fereastră și li se pare că toată Moldova e a lor”.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat aceste acuzații. Ministerul Educației a argumentat anterior că Ion Iovcev ar fi depășit vârsta legală, de 65 de ani, până la care mai putea deține funcția de director al instituției.

Ion Iovcev a mai subliniat că următorul director al liceului de la Tiraspol are în față multe provocări. „A fi director în Tiraspol este specific, este cu totul alt lucru decât a fi director de școală în partea dreaptă a Nistrului. Aici ești unu la unu în fața tuturor. Aici ești și director, ești și ministru, ești și diplomat, și apărător al drepturilor omului, trebuie să ai curaj, trebuie să spui locurilor pe nume și riscurile sunt foarte mari. Cei de la Ministerul Educației au luat lista cu angajați și s-au uitat foarte bine pe cine să numească. Nu știu, dă Doamne să fie bine. Trebuie să ai foarte mare curaj.

În acești 30 de au absolvit mai mult de 1000 de elevi, care au devenit buni specialiști, buni cetățeni, buni patrioți, care își iubesc limba, care știu de unde provin și cu asta mă mândresc, sunt un om împlinit”.

Ion Iovcev a mai spus că a acceptat invitația europarlamentarului român, Eugen Tomac, de a-i fi consilier în cadrul Parlamentului European. „Cred că o să pot să apăr interesele românilor, a vorbitorilor de limbă română, a școlilor românești”, a subliniat Ion Iovcev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău