Nodul Gordian | Dorin Cimil, președinte CEC: În situația în care vom fi impuși de o hotărâre de judecată să revedem numărul secțiilor de votare peste hotare, vom acționa conform prevederilor legale

  • 15 Iunie 2021 19:00
0%
00:00:00
00:00:00

Numărul secțiilor de votare peste hotare a fost stabili în funcție de prevederile legale și de finanțarea alocată de Guvern, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău. În legătură cu plângerile depuse în instanțe de mai mulți concurenți electorali, examinate de mai multe zile la Curtea de Apel Chișinău, președintele CEC a subliniat că autoritatea va decide asupra numărului secțiilor de votare pentru diaspora, în funcție de prevederile legale.

„Momentan, se lucrează pentru numărul de secții de 146 de secții de votare. În situația în care vom fi impuși de o hotărâre de judecată să revedem numărul, vom acționa conform prevederilor legale.

Acum avem o finanțare efectivă de circa 70 de milioane de lei, pe care putem să-i administrăm efectiv, și suma integrală care urmează a fi transferată în contul CEC va veni după data de 20 iunie când va exista o hotărâre a Guvernului privind suplimentarea fondurilor necesare. Acum avem la dispoziție doar suma pe care am indicat-o și această sumă ne permite să vorbim real despre anumite necesități și despre anumite acțiuni pe care urmează să le întreprindă CEC. Este o situație ne-standard, o situație care nu a avut o acoperire financiară din bugetul de stat, nu s-a suplimentat Fondul de rezervă al Guvernului ca să fie capabil să alimenteze conturile CEC. Noi acționăm ținând cont de situația creată real, în coordonatele respective.”

Dorin Cimil nu a dorit să comenteze acuzațiile privind influența politică asupra unor membri CEC, subliniind că acestea nu ar avea substrat factologic și nu sunt, deocamdată, dovedite.

Amintim că mai mulți concurenți electorali, precum reprezentați ai societății civile, au criticat decizia CEC privind numărul secțiilor de votare peste hotare, pe care au calificat-o ca fiind politizată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău