Nobel 2018 - Denis Mukwege și Nadia Murad sunt câștigătorii premiului Nobel pentru Pace

  • 05 Octombrie 2018 13:11
Nobel 2018 - Denis Mukwege și Nadia Murad sunt câștigătorii premiului Nobel pentru Pace

Medicul congolez Denis Mukwege și Nadia Murad, activistă yazidi pentru drepturile omului care a fost victimă a sclaviei sexuale la care a recurs gruparea Stat Islamic, sunt câștigătorii premiului Nobel pentru Pace în 2018 pentru 'eforturile lor de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război și conflict armat', a anunțat vineri, la Oslo, Comitetul Nobel norvegian, potrivit site-ului oficial nobelprize.org.

„Ambii laureați au o contribuție esențială la concentrarea atenției asupra crimelor de război și asupra combaterii acestora”, se arată în explicația deciziei Comitetului Nobel norvegian.

Denis Mukwege, medic ginecolog care tratează victimele violenței sexuale în RD Congo, conduce spitalul Panzi din orașul Bukavu, din estul țării. Deschisă în 1999, clinica tratează mii de femei în fiecare an, dintre care multe au nevoie de intervenții chirurgicale în urma violențelor sexuale.

Nadia Murad militează pentru drepturile minorității yazidi din Irak și pentru drepturile femeilor și ale refugiaților în general. Ea s-a aflat printre cele aproximativ 3.000 de adolescente și femei yazidi victime ale violurilor și altor abuzuri comise de combatanții Statului Islamic la Mosul (nordul Irakului), începând din 2014.

Premiul Nobel pentru Pace, singurul dintre premiile Nobel care este anunțat la Oslo, este acordat persoanelor, instituțiilor sau organizațiilor internaționale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict. Premiul, în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari), va fi decernat la 10 decembrie, într-o ceremonie care va avea loc la Oslo.

Prin testamentul lăsat de Alfred Nobel în 1895, premiul Nobel pentru Pace este acordat anual de Comitetul Nobel norvegian. Acesta este format din cinci membri numiți de parlamentul de la Oslo (Storting), care sunt ajutați de experți desemnați special.

Pentru 2018 au existat 331 de candidați înscriși pentru Premiul Nobel pentru Pace, din care 216 sunt persoane fizice și 115 sunt organizații. Recordul privind numărul de candidați înscriși a fost stabilit în 2016 prin cei 376 de candidați aflați pe listă.

În 2017, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), o coaliție de organizații civice care acționează pentru promovarea aderării și implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău