Nivelurile globale de metan au atins valori record (NOAA)

  • 08 Aprilie 2022 16:50
Nivelurile globale de metan au atins valori record (NOAA)

Nivelurile globale de metan, un gaz cu puternic efect de seră, au atins valori record în 2021, pentru al doilea an consecutiv, potrivit informațiilor publicate joi de NOAA, ajungând la cel mai înalt nivel de la începutul măsurătorilor acestor emisii, cu aproape patru decenii în urmă, informează Reuters, citat de Agerpres.

Specialiștii din cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice au observat o creștere anuală record în nivelurile atmosferice de metan, pe locul al doilea după dioxidul de carbon pe lista gazelor cu efect de seră, de 17 părți la miliard (ppb). Producția și utilizarea combustibililor fosili contribuie la aproape o treime din totalul emisiilor de metan.

Datele preliminare subliniază maniera semnificativă în care metanul a fost subestimat de guvernanți și sunt date publicității după ce peste 100 de țări au convenit să reducă în mod colectiv emisiile de metan cu 30% până la finalul deceniului.

''Reducerea emisiilor de metan este un instrument important pe care îl putem folosi chiar acum pentru a atenua impactul încălzirii globale în viitorul apropiat și a reduce rata de încălzire'', a declarat îtnr-un comunicat administratorul NOAA, Rick Spinrad.

Raportul demonstrează că și nivelurile de dioxid de carbon au continuat să crească rapid, cu o medie globală a dioxidului de carbon în 2021 de 414,7 părți la milion (ppm), o creștere de 2,66 ppm peste media din 2020.

Deși atât metanul, cât și dioxidul de carbon contribuie la încălzirea atmosferei, efectele celor două gaze nu sunt similare. O singură moleculă de dioxid de carbon produce mai puțină încălzire decât o moleculă de metan - dar persistă timp de sute de ani în atmosferă, în timp ce metanul dispare după două decenii.

Oamenii de știință spun că sursele industriale ale metanului sunt relativ simplu de identificat și de redus folosind tehnologia existentă.

''Creșterile recente în concentrația de metan consolidează importanța critică a reducerii emisiilor de metan produse de om dacă dorim să micșorăm rata de creștere a încălzirii'', a precizat Steven Hamburg, cercetător principal în cadrul organizației nonprofit Environmental Defense Fund. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău