Niveluri ușor crescute de radioactivitate în nordul Europei - semne de defectare a unui element de combustie dintr-o centrală nucleară

  • 29 Iunie 2020 09:01
Niveluri ușor crescute de radioactivitate în nordul Europei - semne de defectare a unui element de combustie dintr-o centrală nucleară

Autoritățile nordice au detectat luna aceasta niveluri ușor crescute de radioactivitate în nordul Europei. Urmele descoperite indică că ar putea fi produse de defectarea unui element de combustie dintr-o centrală nucleară.

Observatorii nucleari din Finlanda, Norvegia și Suedia au descoperit cantități mici de izotopi radioactivi, inofensivi pentru mediu și oameni, în zonele Arctice și sudul Scandinaviei. Autoritățile suedeze nu își pot explica sursa nivelului crescut de radiații iar omologii din Finlanda și Norvegia nu au făcut speculații.

Însă Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu din Olanda a declarat vineri că datele analizate din zona nordică „arată că radionuclizii provin din vestul Rusiei”. Din cauza numărului limitat de măsurători nu poate fi indicată o locație exactă.

Centrala atomică „Leningrad” de lângă St Petersburg și atomocentrala Kola din apropierea orașului nordic Murmansk, „funcționează normal, nivelurile de radiații fiind în conformitate cu norma”, a declarat agenția de presă rusă, TASS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău