Nivelul scăzut de umiditate în sol pune în pericol culturile cerealiere de toamnă, în special grâul. Ce spun specialiștii

  • 16 Decembrie 2019 12:34
Nivelul scăzut de umiditate în sol pune în pericol culturile cerealiere de toamnă, în special grâul. Ce spun specialiștii

Nivelul scăzut de umiditate în sol pune în pericol culturile cerealiere de toamnă, în special grâul. Producătorii agricoli spun că din cauza lipsei de precipitații grâul însămânțat a răsărit parțial. Meteorologii nu ne aduc vești bune. Ei prognozează o iarnă caldă, iar precipitațiile vor cădea izolat și în cantități reduse.

Din cauza secetei, agricultorii spun că vor avea o recoltă mai mică la grâu comparativ cu anii precedenți. Potrivit lui Igor Popovschi, agronom-șef în cadrul unei întreprinderi agricole specializate în cultivarea grâului și orzului din raionul Florești, culturile de toamnă nu au reușit să se înfrățească. Totuși, specialistul speră la o iarnă cu multă zăpadă și o primăvară lungă și răcoroasă.

„Cu grâul de toamnă situația nu este prea bună. Avem câmpuri unde grâul nu a răsărit deloc. Avem unele câmpuri unde umiditatea, încă, nu a ajuns la semințe, ele nici nu sunt încolțite. Sunt vreo 30 la sută din suprafața terenurilor. Restul, 70% este încolțit, dar este clar că roada la care am investit, la care ne așteptăm n-o s-o primim. Lipsa de precipitații, practic, de șase luni care nu am avut-o acționează foarte mult”, a spus Igor Popovschi.  

Până la sfârșitul anului precipitații vor cădea în cantități nesemnificative, afirmă șeful Direcției Prognoze Meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca. Potrivit lui, temperaturile vor fi ridicate pentru această perioadă a anului.

„Ne așteptăm doar pe data de 22 și 23 să cadă ceva precipitații, însă, acestea vor fi izolat și în cantități nesemnificative. Totodată, pot să menționez că și temperaturile vor fi destul de generoase pentru această perioadă, fiindcă temperaturile vor ajunge și până la 14 grade pe dată de 18, inclusiv, 19 decembrie după care ușor vor mai scădea, dar oricum vor fi destul de ridicate pentru această perioadă. Prognozele sezoniere ne arătă că vom avea, în general, o iarnă destul de caldă. Plus la aceasta, deficit de precipitații”, a spus Ghenadie Roșca.

Temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea agenților patogeni, atenționează expertul Viorel Chivriga. Potrivit lui, acest lucru implică mai multe cheltuieli din partea agricultorilor. 

„Din ceea ce observ eu cel mai mare risc este acela ca agricultorii să suporte unele cheltuieli suplimentare în ceea ce privește tratarea înființărilor agricole, și a cerealelor, dar și a plantațiilor multianuale. Iarnă cu temperaturi ridicate este o iarnă favorabilă pentru menținerea unui fon înalt al unor agenți patogeni a maladiilor, insecte și așa mai departe. Aici ar putea să apară cheltuieli mari”, a precizat Viorel Chivriga.

Experții mai menționează că situația nu este atât de gravă, iar lipsa de precipitații ar putea fi compensată în a doua jumătate a iernii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
19,84 °C
cer senin
Umiditate:15 %
Vint:2,6 m/s
Thu
14 °C
Fri
13 °C
Sat
9 °C
Sun
9 °C
Mon
12 °C

Curs oficial BNM 09 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1290 -0.0724
USD 18.5163 -0.0520
RON 4.1626 -0.0180
UAH 0.6787 -0.0068
RUB 0.2447 -0.0013
Arhivă Radio Chișinău