Nivelul mărilor va crește în următoarele secole (studiu)

  • 12 Octombrie 2021 19:45
Nivelul mărilor va crește în următoarele secole (studiu)

Chiar dacă omenirea reușește să limiteze încălzirea la 1,5 ° C în comparație cu era preindustrială, nivelul mărilor va crește în următoarele secole, inundând orașe locuite în prezent de o jumătate de miliard de persoane, au avertizat marți oameni de știință, relatează AFP, citat de Agerpres.

Dacă planeta se încălzește cu încă jumătate de grad, încă 200 de milioane de locuitori vor fi afectați în mod constant de inundații și vor deveni mai vulnerabili în timpul furtunilor, potrivit revistei Environmental Research Letters.

Asia, unde se află nouă dintre cele zece metropole cu cel mai mare risc, va fi cea mai afectată. Cele mai multe estimări actuale ale creșterii nivelului mării și ale amenințărilor pe care le reprezintă pentru orașele de coastă se extind până la finalul secolului și variază de la jumătate de metru la mai puțin de un metru.

Dar fenomenul va continua după anul 2100 sub efectul încălzirii apei și topirii gheții, indiferent de viteza de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

''Aproximativ 5% din populația lumii trăiește în prezent pe terenuri sub nivelul care va fi atins la maree din cauza dioxidului de carbon deja acumulat în atmosferă în urma activității umane'', a declarat autorul principal al articolului Ben Strauss, președinte și investigatorul șef al organizației independente de jurnaliști și oameni de știință Climate Central.

Concentrația actuală de CO2 este cu 50% mai mare decât cea din 1800 și temperatura medie pe suprafața Pământului a crescut cu 1,1 ° C.

Acest lucru este suficient pentru a crește nivelul mării cu aproape doi metri, fie că durează două secole sau zece secole, a apreciat Ben Strauss.

Limita de 1,5 grade înscrisă în Acordul de la Paris pe care țările din întreaga lume vor încerca să o mențină la summitul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) care va avea loc la Glasgow, luna viitoare, se traduce printr-o creștere a nivelului apelor cu aproape trei metri pe termen lung.

''La Glasgow și până la sfârșitul acestui deceniu avem posibilitatea fie de a ajuta următoarele sute de generații, fie de a le trăda'', a conchis Ben Strauss.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău