Nivelul global de emisii de carbon va înregistra a doua cea mai mare creștere din istorie anul acesta - IEA

  • 20 Aprilie 2021 14:07
Nivelul global de emisii de carbon va înregistra a doua cea mai mare creștere din istorie anul acesta - IEA

Nivelul emisiilor de carbon legate de consumul de energie urmează să înregistreze anul acesta cea mai mare creștere anuală înregistrată vreodată pe fondul creșterii consumului de cărbuni în Asia, potrivit estimărilor Agenției Internaționale de Energie (IEA), scrie Euronews, potrivit hotnews.ro.

Emisiile de CO2 legate de consumul de energie urmează să înregistreze o creștere de 5% sau 1.500 de miliarde de tone în 2021, ajungând la un nivel total de 33 de miliarde de tone, notează sursa citată. 

Aceasta este cea mai mare creștere anuală înregistrată după 2010, an în care economia mondială își revenea după o altă mare criză economică.

„Această creștere prognozată ar inversa 80% din scăderea din 2020, emisiile urmând să ajungă la doar 1,2% (400 milioane de tone) sub nivelul celor din 2019”, afirmă un raport publicat de IEA marți.

Creșterea este pusă pe seama unei creșteri semnificative a cererii pentru combustibili fosili și în special cărbune. IEA prognozează că în cazul cărbunelui creșterea va fi mai mare cu 4,5% anul acesta, peste nivelul din 2019 și aproape de maximul înregistrat în 2014.

Peste 80% din creșterea cererii pentru cărbune este concentrată în Asia, China fiind responsabilă pentru mai mult de jumătate din creșterea globală.

Este așteptat ca și în Europa și SUA să aibă loc o creștere a cererii pentru cărbune însă nivelurile ar trebui să rămână „cu mult sub” cele înregistrate înaintea crizei, potrivit IEA.

Per total cererea pentru energie ar urma să fie cu 4,6% mai mare la nivel global anul acesta pe măsură ce economiile din întreaga lume își reiau activitățile suspendate din cauza pandemiei de COVID-19 anul trecut și în prima parte a acestui an.

Fondul Monetar Internațional estimează că economia mondială va crește cu 6% anul acesta după o contracție de 3,3% în 2020.

Utilizarea cărbunelui urmează să crească în mod special în contextul în care consumul de petrol este așteptat să rămână la niveluri mai scăzute decât cele din 2019, în parte datorită restricțiilor rămase în vigoare privind circulația internațională pentru a combate răspândirea coronavirusului.

„Acesta este un avertisment sumbru că relansarea economică de după criza COVID este orice dar nu sustenabilă”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol, într-un comunicat.

„Ne vom confrunta probabil cu o situație și mai proastă în 2022 dacă guvernele din întreaga lume nu se vor mișca rapid pentru a începe să taie emisiile”, a adăugat acesta.

Avertismentul IEA vine cu câteva zile înainte de summitul virtual privind schimbările climatice organizat de președintele american Joe Biden, programat să aibă loc joi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău