Nivelul foametei pe plan global este în continuă creștere, iar unul din opt oameni suferă de obezitate

  • 11 Septembrie 2018 17:35
Nivelul foametei pe plan global este în continuă creștere, iar unul din opt oameni suferă de obezitate

Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2017 pentru al treilea an consecutiv, pe fondul conflictelor și al schimbărilor climatice, a avertizat marți Organizația Națiunilor Unite, fapt care pune în pericol îndeplinirea unuia dintre obiectivele globale referitoare la eradicarea acestui flagel până în 2030, informează Reuters și dpa.

Foametea pare să fi crescut în toate zonele din Africa și America de Sud, iar 821 de milioane de persoane - una din nouă - au suferit de foame în 2017, potrivit raportului global pe anul 2018 referitor la Starea securității alimentare și nutriționale.

În același timp, 672 de milioane de adulți - mai mult de unu din opt - suferă de obezitate, în creștere față de 600 de milioane în 2014.

"Fără eforturi sporite, există riscul să ratăm îndeplinirea obiectivului global de eradicare a foametei până în 2030", se precizează în raport, cu referire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă adoptate de statele membre ONU în 2015.

Nivelul foametei pe plan global a crescut pentru al treilea an consecutiv, după un deceniu în care a înregistrat scăderi.

Creșterea variațiilor de temperatură, precipitațiile intense și neregulate și schimbările la nivelul anotimpurilor au afectat disponibilitatea și calitatea hranei, spune cea care a redactat raportul, Cindy Holleman. "De aceea spunem că este nevoie să acționăm acum", precizează Holleman, economist în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO). "Doar pentru că ne îngrijorăm, situația nu se va îmbunătăți, din contră, se va înrăutăți", a declarat aceasta pentru Thomson Reuters Foundation.

Anul trecut, aproape 124 de milioane de persoane din 51 de țări s-au confruntat cu un nivel de criză al foametei, pe fondul conflictelor și dezastrelor climatice, mai menționează ONU.

Multe state în care există conflicte prelungite, printre care Yemen, Somalia, Sudanul de Sud și Afganistan, s-au confruntat și cu unul sau mai multe șocuri climatice, precum seceta și inundațiile, se mai precizează în raport.

Organizația Salvați Copiii a avertizat luni că 600.000 de copii din zone de conflict și-ar putea pierde viața din cauza foametei extreme până la finalul acestui an, din cauza fondurilor insuficiente și a blocării aprovizionării de către părțile beligerante.

Din cauza crizei alimentare, 2,3 milioane de persoane au părăsit Venezuela începând cu luna iunie, precizează ONU.

Accesul insuficient sau nesigur la hrană este unul dintre factorii care cauzează obezitatea, întrucât cei cu resurse financiare limitate optează pentru hrană procesată, mai ieftină, dar cu un conținut ridicat de grăsimi, sare și zahăr, se mai precizează în raport.

Sursa: moldpres

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău