Nivel al radiațiilor alarmant în zona scufundării submarinului sovietic ''Komsomoleț'' (presă)

  • 10 Iulie 2019 08:27
Nivel al radiațiilor alarmant în zona scufundării submarinului sovietic ''Komsomoleț'' (presă)

Nivelul de radiații lângă submarinul sovietic K-278 "Komsomoleț" cu propulsie nucleară, care s-a scufundat în Marea Norvegiei în 1989, depășește de 100.000 de ori nivelul admis, dar poluarea radioactivă nu reprezintă totuși o amenințare pentru om, transmite marți agenția de presă rusă oficială TASS, citând postul de televiziune norvegian TV2, care citează la rândul său membri ai primei expediții comune de cercetare ruso-norvegiene în zona scufundării submersibilului, scrie Agerpres.

Analiza primelor probe din conducta de ventilare a submarinului a arătat că emisia de radiații de pe submarinul scufundat continuă. După cum apreciază oamenii de știință norvegieni, rezultatele ultimelor măsurători sunt mai mari decât nivelul constatat de o expediție rusă în 2007.

"Vom examina probele mai amănunțit după ce ne vom întoarce la țărm. Nivelul de radiație înregistrat aici este de 100 Bq/l", a declarat Hilde Elise Heldal, șefa expediției.

Astfel, una dintre probele prelevate indică un nivel radioactiv care depășește de 100.000 de ori indicii apei curate marine, transmite portalul informațional RNS, citând canalul de televiziune TV2.

Cu toate acestea, poluarea nu este periculoasă. "Puteți mânca fără teamă pești din aceste zone din nord", spune Heldal, citată de TV2.

Se presupune că scurgerea s-a produs din cauza corodării treptate a structurilor interne ale submarinului.

Submarinul de a treia generație K-278 "Komsomoleț" a fost construit în 1983. La 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu la bord, submersibilul cu propulsie nucleară s-a scufundat în Marea Norvegiei. Din cei 69 de membri ai echipajului au murit 42 de persoane. Submarinul se află la o adâncime de aproape 1.700 de metri, conform publicației ruse Vzgliad.

Expediția comună ruso-norvegiană către "Komsomoleț" și-a început activitatea la 6 iulie a.c.. Din 1989, Rusia și Norvegia au efectuat expediții în mod separat de câteva ori la locul accidentului, iar în perioada 1991-1993 Norvegia a înregistrat un nivel crescut de Cesiu-137 radioactiv în apele din apropierea locului unde s-a scufundat submarinul.

În timpul cercetărilor actuale, dispozitivul subacvatic Aegir 6000 a înregistrat primele imagini ale submarinului "Komsomoleț" după o lungă perioadă de timp, acestea fiind difuzate și pe internet. Fotografia arată că întregul corp al submarinului a avut de suferit mult în cei peste 30 de ani care s-au scurs de la accident. 

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău