Ninel Revenco: Este lansarea graduală a etapei trei, dar asta nu înseamnă că e pentru toată populația, că poate fi haos
-
11 Mai 2021 14:48
Începând de astăzi, 11 mai, în Republica Moldova se lansează gradual etapa a treia de vaccinare împotriva Covid-19, printre primii urmând să fie imunizați lucrătorii esențiali. Până în toamnă autoritățile din Republica Moldova își propun să vaccineze 70 la sută din populație, însă acest lucru depinde de numărul de seruri disponibile, dar și de interesul oamenilor pentru vaccinare. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, coordonatoarea campaniei naționale de imunizare Ninel Revenco de asemenea și-a exprimat regretul pentru faptul că nu a fost posibilă vaccinarea și în zilele de sărbătoare.
Se lansează gradual etapa a treia de imunizare. Înseamnă asta începutul vaccinării pentru populația generală?
Este lansarea graduală a etapei trei, dar asta nu înseamnă că e pentru toată populația, că poate fi haos. Vaccinarea se desfășoară etapizat pentru lucrătorii de la întreprinderile cu risc sporit, cele de panificație, lactate, angajații din transportul public, reprezentanții cultelor religioase.
În aceste zile libere am văzut mai puține imunizări, de ce autoritățile nu o ales o abordare inversă ca să mărească numărul de vaccinări?
Regret că s-a întâmplat așa și în ședința Comitetului Național pentru Imunizare s-a discutat ca vaccinarea să continue și în zilele de sărbătoare.
Din punctul dvs de vedere, cum se desfășoară campania de vaccinare?
Campania de imunizare în Republica Moldova se desfășoară ritmic, dar au fost acum sărbători. Credem că în următoarele zile, când vom extinde numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, ritmul vaccinării va fi altul, în așa mod să atingem acea țintă de a vaccina 70 la sută din populație pentru luna noiembrie. Sigur că sunt mai mulți factori care pot influența asupra ritmului vaccinării: numărul de vaccinuri existente, dar și numărul persoanelor care evită vaccinarea sau nu sunt deschiși pentru acest proces, se uită la vecin să vadă se ce va mai întâmpla. În următoarele zile vom merge cu mesaje clare pentru anumite contingente: persoanele din mediul rural, din domeniul educației, persoanele din asistența medicală primară, etc. Practic, lucrătorii din asistența medicală primară trebuie să fie mâna dreaptă a noastră în comunicarea corectă cu cetățenii.