Nigeria le cere tuturor media audiovizuale să renunțe la conturile lor de Twitter

  • 07 Iunie 2021 17:20
Nigeria le cere tuturor media audiovizuale să renunțe la conturile lor de Twitter

Nigeria le-a cerut luni tuturor posturilor de radio și de televiziune din țară "să suspende orice susținere" pentru Twitter și să renunțe imediat la conturile pe această rețea socială, a cărei utilizare a calificat-o drept "anti-patriotică", relatează AFP, citat de AGERPRES.

"Recomandăm tuturor companiilor audiovizuale să-și dezinstaleze conturile de Twitter și că utilizeze Twitter pentru a căuta informații sau surse de informație", a scris directorul organismului de reglementare audiovizuală, National Broadcasting Commission (NBC), Armstrong Idachaba, într-un comunicat difuzat luni.

"Va fi considerat anti-patriotic pentru orice media din audiovizual să continue să susțină Twitter", a precizat el.

Ministerul Informației și Culturii a anunțat vineri seară că guvernul "a suspendat, pentru o perioadă nedeterminată, activitățile rețelei sociale Twitter în Nigeria".

Această decizie a fost luată după suspendarea, miercuri, de către Twitter, a unui mesaj al președintelui Buhari care amenința "să îi trateze cu un limbaj pe care îl înțeleg" pe responsabilii de violențele actuale în sud-estul Nigeriei, atribuite de autorități separatiștilor igbo.

Postarea pe Twitter a fost puternic condamnată în întreaga țară și rețeaua socială a estimat că președintele nigerian a încălcat regulile de utilizare în materie de conduită care incită la ură.

Uniunea Europeană (UE), Marea Britanie, SUA și Canada au acuzat suspendarea Twitter într-un comunicat comun și ambasadorii lor au fost primiți la o reuniune cu ușile închise luni dimineață la ministrul afacerilor externe, Geoffrey Onyeama.

"Interzicerea Twitter este în primul rând un mijloc de a închide gura media", a declarat responsabilul web al unui canal de televiziune pentru AFP. "Trebuie să reacționăm, pentru că, dacă nu reacționăm, ei pot merge și mai departe", a adăugat el.

Media nigeriene au o foarte puternică prezență pe rețelele sociale, înregistrând milioane de abonați pe Twitter. Rețeaua socială este foarte populară în Nigeria, unde peste 39 de milioane din cele circa 200 de milioane de nigerieni au un cont de Twitter, potrivit unui sondaj.

Platformele joacă un rol important în dezbaterea publică, cu hashtag-uri de mare ecou, precum #BringBackOurGirls, devenit viral odată cu răpirea a 276 de eleve de gruparea Boko Haram în 2014, sau #EndSARS, care a dat în 2020 numele unei ample mișcări împotriva puterii și a brutalităților poliției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău