Nicu Popescu: Republica Moldova va aplica sancțiuni în privința mai multor cetățeni ruși

  • 18 Martie 2023 08:50
Nicu Popescu: Republica Moldova va aplica sancțiuni în privința mai multor cetățeni ruși

Republica Moldova a început să se alinieze treptat la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse pentru agresiunea contra Ucrainei și va sancționa în câteva săptămâni mai mulți cetățeni ruși. Este vorba predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei. Despre aceasta a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, transmite IPN.

Potrivit vicepremierului, decizia a fost luată, dar realizarea va mai dura până vor fi îndepliniți toți pașii legali. El nu a dat numele persoanelor care urmează să primească interdicție de intrare în Republica Moldova, dar a spus că lista va include circa 25 de persoane și că „aproximativ jumătate” sunt cetățeni ruși.

Nicu Popescu a menționat necesitatea aplicării sancțiunilor pe fundalul protestelor antiguvernamentale de la Chișinău organizate de Partidul politic Șor și aliații formațiunii, despre care autoritățile cred că acționează la indicațiile Kremlinului pentru destabilizarea Republicii Moldova.

UE a introdus zece runde de sancțiuni împotriva Rusiei după ce forțele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, de la sancțiuni punctuale împotriva unor indivizi și entități, la sancțiuni financiare și sancțiuni economice ample, țintind sectoare vitale ale economiei ruse ca cel energetic.

Ministrul Popescu a spus că UE a cerut Republicii Moldova acum două săptămâni, adică în martie 2023, să adere la un pachet de sancțiuni individuale în legătură cu invazia, care vizează pedepsirea unor persoane pentru încălcarea drepturilor omului.

Ca țară asociată cu UE, care a obținut în iunie 2022 și statut de țară candidată la aderare, Moldova urma să se alinieze sancțiunilor europene. „Calendarul alinierii la sancțiuni nu depinde doar de noi. În fond, UE în anumite momente din an, invită țările să se alinieze la noi regimuri de sancțiuni (...) și Republica Moldova s-a aliniat la acest regim”, a explicat Nicu Popescu. El a mai spus că ulterior statul se va alinia și la alte regimuri de sancțiuni.

La începutul invaziei rusești în Ucraina, autoritățile moldovene au spus că partenerii occidentali, inclusiv UE manifestă înțelegere față de poziția Republicii Moldova de a nu se alinia imediat sancțiunilor, pentru a evita un răspuns aspru al Rusiei de care depindea energetic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău