Nicu Popescu: Rep. Moldova este hotărâtă să facă toate reformele necesare pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene

  • 21 Martie 2022 13:57
Nicu Popescu: Rep. Moldova este hotărâtă să facă toate reformele necesare pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene

Rep. Moldova este hotărâtă să facă toate reformele necesare pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene, a declarat astăzi la Bruxelles, ministrul afacerilor externe Nicu Popescu înainte de ședința Consiliului pentru afaceri externe la care urmează să participe. Șeful diplomației de la Chișinău a mai spus că Rep. Moldova are în continuare nevoie de ajutor pentru a face față crizei refugiaților din Ucraina, transmite Radio Chișinău.

În declarațiile oferite presei înainte de ședința Consiliului pentru afaceri externe al Uniunii Europene, vicepremierul Nicu Popescu spus că integrarea europeană este cea mai bună cale de a asigura cetățenilor moldoveni pace și stabilitate.

Noi în Moldova credem că suntem țară europeană, cu un sistem politic european, cu o istorie și limbă europeană, cu o societate europeană. Locul nostru este în Uniunea Europeană. Noi sunt determinați să continuăm toate reformele care ne vor aduce în Uniunea Europeană și acesta e un obiectiv cheie al vizitei mele la Bruxelles azi (…). Noi am promovat multă vreme aderarea la UE. Dar în Republica Moldova noi suntem foarte conștienți de faptul că trebuie să facem reforme, să continuăm consolidarea instituțiilor, a economiei, a sistemului politic, ca Moldova să devină un candidat credibil la UE.

De asemenea, șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că acum Republica Moldova are nevoie de ajutor urgent pentru a face față șocului regional al războiului și crizei refugiaților ucraineni. Nicu Popescu a mai spus că Republica Moldova este cel mai sensibil vecin al Ucrainei.

„Desigur ceea ce se întâmplă acum războiul început de Rusia împotriva Ucrainei, este o tragedie teribilă pentru continentul european, pentru Ucraina și desigur pentru Republica Moldova, cel mai fragil vecin al Ucrainei, pentru că avem foarte mulți refugiați. Aproximativ 360 de mii de refugiați au evadat din Ucraina în Republica Moldova și mulți dintre ei au plecat mai departe în țările Uniunii Europene. Acum avem 100 de mii de refugiați ucraineni, ceea ce reprezintă cam 4 % din populația noastră, un număr destul de mare și această are un impact destul de mare asupra situației noastre socio-economice. Unul dintre aspectele cele mai importante și urgente este să primim mai multă asistență pentru a gestiona această criză umanitar. Astfel, cel mai urgent aspect este ca Moldova să fie ajutată să reziste în fața șocului regional războiului”.

Ministrul de Externe  Nicu Popescu se află la Bruxelles pentru a participa la Consiliul pentru afaceri externe unde va discuta cu șefii diplomațiilor din statele membre ale UE despre perspectiva europeană a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău