Nicu Popescu: Războiul din Ucraina are un impact sever asupra Republicii Moldova

  • 19 Aprilie 2022 13:34
Nicu Popescu: Războiul din Ucraina are un impact sever asupra Republicii Moldova

Războiul din Ucraina are un impact sever asupra Republicii Moldova care este cel mai fragil vecin al acesteia și are nevoie de asistență financiară pentru a face față crizei refugiaților. Chiar dacă autoritățile gestionează la moment bine situația, apropierea frontului de Rep. Moldova și generarea unor noi valuri de refugiați ar putea avea efecte dramatice asupra Rep. Moldova. Declarațiile au fost făcute de ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru CNN.

”Avem nevoie de asistență financiară semnificativă să ajutăm refugiații cu bani așa încât familiile care îi găzduiesc, cât și refugiații, să aibă destule surse ca să se poată întreține. Nu e atât vorba de echipamente cum ar fi saltele, paturi și corturi, cât ajutor financiar de care avem cea mai mare nevoie la această etapă. Bineînțeles că suntem extrem de îngrijorați că dacă războiul continuă în Ucraina și linia frontului se apropie de Rep. Moldova, am putea să ne confruntăm cu noi valuri de refugiați, care ar putea fi dramatice pentru noi. Doar regiunea Odessa, situată în imediata apropiere de frontiera noastră are o populație mai mult sau mai puțin egala cu cea a Rep. Moldova. Așa că orice val nou de refugiați ar putea fi cu adevărat dramatic pentru noi”.

În prezent peste 90 de mii de refugiați se află pe teritoriul Rep. Moldova. 10% din copiii Rep. Moldova sunt copiii refugiaților din Ucraina.

În cadrul intervenției televizate șeful diplomației moldovenești s-a referit și la regiunea și conflictul transnistrean, amintind despre cei peste 1300 de așa-numiți pacificatori ruși, dislocați pe teritoriul separatist, dar și despre faptul că Rep. Moldova a solicitat în repetate rânduri retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nerecunoscut.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău