Nicu Popescu: R. Moldova este și un furnizor de securitate prin contribuția țării noastre la consolidarea securității prin participarea la operațiuni de pacificare atât în Europa, Orientul Mijlociu cât și în Africa

  • 30 Noiembrie 2022 17:22
Nicu Popescu: R. Moldova este și un furnizor de securitate prin contribuția țării noastre la consolidarea securității prin participarea la operațiuni de pacificare atât în Europa, Orientul Mijlociu cât și în Africa

Ministrul Nicu Popescu a reprezentat R. Moldova la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor NATO. „Am fost onorat să simt solidaritatea politică în fiecare discurs de țară susținut la reuniune”, a declarat ministrul de externe Nicu Popescu, la Reuniunii NATO, care se desfășoară în aceste zile la București și la care în premieră participă și Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

 

„Am fost onorat să simt solidaritatea politică în fiecare discurs de țară susținut la reuniune”, a declarat Popescu.

”Am prezentat viziunea noastră privind securitatea regională, riscurilor și consecințele dramatice ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei la adresa securității Republicii Moldova, inclusiv în plan energetic. 

Am accentuat poziția noastră principială pentru restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli și norme, cu respectarea drepturilor suverane și intereselor de securitate ale tuturor statelor. Republica Moldova pledează pentru consolidare a rezilienței democratice, socio-economice, energetice, militare, informaționale și de sporire a abilității de contracarare a noilor provocări hibride, inclusiv cele din spațiul informațional. 

În fața miniștrilor de externe ai țărilor participante, am trecut în revistă prioritățile actuale ale țării noastre, printre acestea numărându-se implementarea reformelor necesare și solicitate de cetățeni pentru avansarea procesului de modernizare europeană, gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților, soluționarea problemelor stringente în plan social-economic, asigurarea stabilității și securității țării. 

Mulțumind pentru susținerea puternică a țării noastre de către NATO în calitatea noastră de partener, am discutat despre consolidarea sectorului de securitate și apărare națională în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, dezvoltarea capacităților necesare pentru a face față provocărilor emergente. Expertiza și asistența Alianței în promovarea reformelor și în particular pentru dezvoltarea capacităților de securitate, apărare și reziliență sunt esențiale pentru democrația noastră.

Am amintit la reuniune despre utilitatea implementării  programelor bilaterale concrete, inclusiv a obiectivelor Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) cu NATO pentru anii 2022 - 2023, Programului privind consolidarea integrității în sectorul de securitate și apărare, realizarea proiectelor în cadrul programului Știința pentru Pace și Securitate, cooperarea în combaterea amenințărilor hibride și promovarea activităților de diplomație publică. 

Moldova este și un furnizor de securitate prin contribuția țării noastre la consolidarea securității prin participarea la operațiuni de pacificare atât în Europa, Orientul Mijlociu cât și în Africa. 

Reprezentanții statelor NATO au reconfirmat angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova având la bază solicitările noastre, fiind reiterat sprijinul puternic al organizației pentru suveranitatea, integritatea teritorială și respectul pentru statutul de neutralitate al țării, care nu înseamnă demilitarizare și izolare pe plan extern, ci capacitatea de a ne proteja cetățenii, asigurând pacea și siguranța acestora”

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Mon
7
Tue
8
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău