Nicu Popescu, pentru RFI: Republica Moldova nu este prima țară care va adera la UE cu niște probleme moștenite din trecut, legate de dictatură, instabilitate, separatism

  • 26 Iunie 12:45
Nicu Popescu, pentru RFI: Republica Moldova nu este prima țară care va adera la UE cu niște probleme moștenite din trecut, legate de dictatură, instabilitate, separatism

„Nu cred că a fost vreo țară care a aderat ușor la Uniunea Europeană. Au fost, dar chiar din momentul creării Uniunii Europene, la începutul anilor 1950, state ca Germania și Italia erau la șapte, opt ani distanță de regimuri dictatoriale. În cazul unor state precum Portugalia, Spania și Grecia, ele au aderat la Uniunea Europeană la aproximativ un deceniu după căderea unor dictaturi”, a declarat ex-ministrul de Externe al Republicii Moldova, într-un interviu acordat RFI.

Nicu Popescu a menționat în interviu că Republica Moldova nu este prima țară care va adera la Uniunea Europeană cu niște probleme moștenite din trecut, legate de dictatură, instabilitate, separatism.

„Avem și cazul Ciprului, care are un conflict nesoluționat. Acest bagaj pe care trebuie să îl ducă Republica Moldova nu este unul unic. Acest tip de bagaj, în diferiți parametrii, a marcat și aderarea altor state la Uniunea Europeană”, a spus Nicu Popescu.

Potrivit fostului șef al diplomației de la Chișinău, de fiecare dată când Republica Moldova a insistat pe parcursul său european, a reușit să facă pași importanți.

„Dar este evident că lucrul fundamental, care trebuie asigurat în continuare, este revenirea continentului european la o stare de pace, fortificarea Ucrainei prin asistență militară, economică, politică. Prin această asistență se menține acel cadru de pace care va permite și Republicii Moldova să adere la Uniunea Europeană, rezolvând treptat problemele economice, problemele energetice, problema separatistă”, a conchis Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:5,14 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău