Nicu Popescu, pentru DW: Doar un „parteneriat puternic” cu țările NATO și UE poate fortifica securitatea Republicii Moldova

  • 31 Martie 2023 08:09
Nicu Popescu, pentru DW: Doar un „parteneriat puternic” cu țările NATO și UE poate fortifica securitatea Republicii Moldova

Deși Republica Moldova se află într-o regiune foarte dificilă și în vremuri foarte grele, în prezent nu există riscuri militare, pentru că Ucraina rezistă. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un dialog cu Tim Sebastian de la DW. Șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că există amenințări constante, dar încercările forțelor destabilizatoare de a aduce violența pe străzile Chișinăului au eșuat de fiecare dată.

Potrivit lui Nicu Popescu, societatea este unită în ideea de a păstra pacea în Republica Moldova, indiferent de viziunile politice, transmite Moldova1.

„În Republica Moldova nu sunt oameni care ar dori ca tancurile rusești să ajungă la frontiera țării. Ca în orice societate democratică, avem oameni cu diferite viziuni politice, câteodată - preferințe geopolitice, însă chiar și cei care nu susțin guvernarea, vor să trăiască în pace”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Potrivit lui Nicu Popescu, până acum Chișinăul a dejucat mai multe tentative de destabilizare a situației din Republica Moldova.

„Am reușit să oprim mai multe tentative de a ataca poliția, de a prelua clădiri publice. Instituțiile noastre sunt în regim de alertă. Serviciile de Informație și Securitate, Ministerul de Interne, alte instituții. Toată lumea este în regim de alertă”, a mai declarat șeful diplomației de la Chișinău.

În ultimele luni, la Chișinău este dezbătut tot mai aprins subiectul neutralității. Acest statut nu este de ajuns pentru a asigura securitatea Republicii Moldova, a mai declarat Nicu Popescu în dialog cu Tim Sebastian.

„Ceea ce va fortifica securitatea noastră este un parteneriat puternic și un sprijin puternic din partea țărilor care ne sprijină pe noi și libertatea noastră. Și acestea sunt statele membre NATO și ale Uniunii Europene și aceste două organizații”, a mai spus Nicu Popescu.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a vorbit despre pace și în contextul unei întrebări legate de situația din regiunea separatistă transnistreană. În opinia sa, majoritatea absolută a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv reprezentanții conducerii separatiste, nu vor să trăiască într-o zonă de război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău