Nicu Popescu: Obiectivul strategic al politici externe a Republicii Moldova este integrarea europeană a țării

  • 09 Septembrie 2021 12:04
Nicu Popescu: Obiectivul strategic al politici externe a Republicii Moldova este integrarea europeană a țării

Obiectivul strategic al politici externe a Republicii Moldova este integrarea europeană a țării, a declarat astăzi șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, care a participat la consultările publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 în domeniul politicii externe. El a precizat că în aceste zile urmează a fi definitivată agenda de asociere, un document care presupune setarea obiectivelor de interacțiune și cooperare cu UE pentru următorii 7 ani, care vine să suplimenteze Acordul de asociere.

În privința relațiilor bilaterale cu țările partenere, șeful diplomației moldovenești a remarcat intenția de realizare a mai multor proiecte comune cu România, fiind vorba în special de cele de interconectare energetică. Totodată, Nicu Popescu s-a referit la dinamica și schimburile diplomatice intense cu Ucraina, menționând însă că există și subiecte care s-au acumulat în timp.

Potrivit șefului de la externe, unul dintre scopurile Chișinăului este și dezvoltarea unei  relații bazată pe respect reciproc cu Federația Rusă, cu deblocarea  relațiilor comerciale, dar și avansarea discuțiilor privind reglementarea conflictului transnistrean, inclusiv prin retragerea trupelor militare ruse și distrugerea munițiilor din stânga Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău