Nicu Popescu la Riga: Cu ajutorul partenerilor externi încercăm să găsim soluții

  • 05 Ianuarie 2023 18:40
Nicu Popescu la Riga: Cu ajutorul partenerilor externi încercăm să găsim soluții

Ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, se află într-o vizită la Riga, unde s-a întâlnit cu omologul său Edgars Rinkēvičs, dar și alți demnitari. Oficialii au discutat despre relațiile bilaterale moldo-letone, dar și despre situația regională în contextul războiului din Ucraina, transmite IPN.

Ministrul Edgars Rinkēvičs a menționat că autoritățile de la Riga sunt solidare cu eforturile Republicii Moldova în vederea asigurării securității cetățenilor ucrainenii care fug din calea războiului. „Noi înțelegem impactul războiului asupra Republicii Moldova, iar întreaga comunitate europeană continuă să depună eforturi în vederea susținerii poporului moldovean”, a declarat ministrul de externe leton într-o conferință de presă susținută împreună cu Nicu Popescu.

La rândul său, Nicu Popescu a menționat că Moldova este într-o situație foarte dificilă, dar nu dramatică. Șeful diplomației moldovenești a adăugat că autoritățile de la Chișinău mizează pe susținerea partenerilor de dezvoltate. „Moldova este direct afectată de faptul că rachetele rusești au bombardat infrastructura energetică a Ucrainei. Avem o inflație mare, prețul la resursele energetice este ridicat, dar noi depunem eforturi și cu ajutorul partenerilor externi încercăm să găsim soluții pentru țară”, a spus Nicu Popescu.

El a menționat că cea mai mare realizare a Republicii Moldova în 2022 a fost suportul oferit cetățenilor ucraineni care au fugit din calea războiului, dar și obținerea statutului de țară candidat la aderare. „Noi depunem eforturi în vederea reformării justiției, realizăm reforme, avem proiecte care să-i asigure Republicii Moldova securitatea energetică, dar acesta este un drum lung”, a menționat ministrul de externe de la Chișinău.

Cât privește relațiile moldo-letone, Nicu Popescu a menționat că cele două state au o cooperare foarte bună, iar Republica Moldova a beneficiat din plin de suportul oferit de Letonia care a finanțat multiple proiecte pentru asigurarea democrației, dar și inițiative de modernizare a instituțiilor medicale. Totodată, oficialul a anunțat că în 2023 va fi organizată o comisie economică Moldova - Letonia, care să consolideze relațiile investiționale dinte aceste două state. La fel, va avea loc un summit al comunității europene, la care este așteptată și Letonia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău