Nicu Popescu, la întâlnirea cu Serghei Lavrov: Retragerea trupelor ruse este o prioritate de bază pentru Chișinău

  • 11 Septembrie 2019 18:40
Nicu Popescu, la întâlnirea cu Serghei Lavrov: Retragerea trupelor ruse este o prioritate de bază pentru Chișinău

Retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova este una dintre prioritățile Chișinăului. Despre aceasta a anunțat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, la întrevederea avută la Moscova cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Cei doi oficiali speră că relațiile dintre Chișinău și Moscova vor intra într-o fază a normalității. O relatare de Cristina Popușoi, pentru Radio România Chișinău.

La întrevederea pe care a avut-o la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat că prezența trupelor ruse în stânga Nistrului contravine statului de neutralitate al Republicii Moldova. Potrivit lui Nicu Popescu, retragerea trupelor ruse este o prioritate de bază pentru Chișinău.

„Republica Moldova contează pe susținerea Federației Ruse în rezolvarea politică viabilă a conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a țării.  Salutăm disponibilitatea Federației Ruse de a reiniția dialogul referitor la retragerea și reutilizarea munițiilor care se află în localitatea Cobasna.”

În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au vorbit despre relansarea deplină a relațiilor economice şi eliminarea tuturor barierelor existente în raporturile economice moldo-ruse.

La rândul său, ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a vorbit și despre necesitatea păstrării statutului limbii ruse în  Rep. Moldova. Lavrov a cerut și să nu existe o politică de discriminare a presei de limba rusă  din Rep. Moldova.

„Am pus problema privind necesitatea luării măsurilor pentru  protecția limbii ruse în Republica Moldova. Colegii noștri au luat în considerare acest fapt, contez pe faptul că acest lucru nu va permite îngustarea artificială a spațiului pentru vorbitorii de limbă rusă și pentru ruși în Republica Moldova.”

În cadrul vizitei la Moscova, Nicu Popescu a avut programate întrevederi cu oficiali ruşi din Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei,  cu reprezentanții diasporei moldoveneşti şi ai societăţii civile.

Analiștii politici atenționează asupra riscului că apropierea de Rusia va afecta suveranitatea Republicii Moldova și nu cred că Moscova își va schimba abordarea față de retragerea forțelor sale militare din stânga Nistrului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
-1 °C
cer fragmentat
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Fri
8 °C
Sat
9 °C
Sun
7 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C

Curs oficial BNM 02 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0693 0.1074
USD 18.3389 0.1131
RON 4.1569 0.0218
UAH 0.6624 0.0055
RUB 0.2328 -0.0006
Arhivă Radio Chișinău