Nicu Popescu, la întâlnirea cu Serghei Lavrov: Retragerea trupelor ruse este o prioritate de bază pentru Chișinău

  • 11 Septembrie 2019 18:40
Nicu Popescu, la întâlnirea cu Serghei Lavrov: Retragerea trupelor ruse este o prioritate de bază pentru Chișinău

Retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova este una dintre prioritățile Chișinăului. Despre aceasta a anunțat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, la întrevederea avută la Moscova cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Cei doi oficiali speră că relațiile dintre Chișinău și Moscova vor intra într-o fază a normalității. O relatare de Cristina Popușoi, pentru Radio România Chișinău.

La întrevederea pe care a avut-o la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat că prezența trupelor ruse în stânga Nistrului contravine statului de neutralitate al Republicii Moldova. Potrivit lui Nicu Popescu, retragerea trupelor ruse este o prioritate de bază pentru Chișinău.

„Republica Moldova contează pe susținerea Federației Ruse în rezolvarea politică viabilă a conflictului transnistrean, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a țării.  Salutăm disponibilitatea Federației Ruse de a reiniția dialogul referitor la retragerea și reutilizarea munițiilor care se află în localitatea Cobasna.”

În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au vorbit despre relansarea deplină a relațiilor economice și eliminarea tuturor barierelor existente în raporturile economice moldo-ruse.

La rândul său, ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a vorbit și despre necesitatea păstrării statutului limbii ruse în  Rep. Moldova. Lavrov a cerut și să nu existe o politică de discriminare a presei de limba rusă  din Rep. Moldova.

„Am pus problema privind necesitatea luării măsurilor pentru  protecția limbii ruse în Republica Moldova. Colegii noștri au luat în considerare acest fapt, contez pe faptul că acest lucru nu va permite îngustarea artificială a spațiului pentru vorbitorii de limbă rusă și pentru ruși în Republica Moldova.”

În cadrul vizitei la Moscova, Nicu Popescu a avut programate întrevederi cu oficiali ruși din Duma de Stat și Consiliul Federației,  cu reprezentanții diasporei moldovenești și ai societății civile.

Analiștii politici atenționează asupra riscului că apropierea de Rusia va afecta suveranitatea Republicii Moldova și nu cred că Moscova își va schimba abordarea față de retragerea forțelor sale militare din stânga Nistrului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău