Nicu Popescu, la Bruxelles: „Este important pentru R. Moldova să aibă capacitatea de a genera curent electric pentru a nu depinde atât de mult de centrala din Transnistria”
-
22 Martie 2022 18:25
Aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a vorbit în cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European despre la provocările de securitate ale Republicii Moldova.
Republica Moldova se află într-o regiune instabilă, cu un conflict nerezolvat și cu prezență militară rusă pe teritoriul său. Autoritățile de la Chișinău sunt în contact permanent cu așa-numitele autorități de la Tiraspol și consideră că singura cale de rezolvare a diferendului este dialogul, a declarat în plenul Comisiei Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, Nicu Popescu.
”Guvernul nostru a cerut într-una ca trupele ruse să se retragă din Transnistria. Având în vedere contextul, situația este calmă dar trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile. Nu toate scenariile sunt foarte roz. În discuțiile noastre cu autoritățile din Transnistria, trebuie să spunem foarte clar că singura modalitate de a soluționa acest conflict este pe cale pașnică, prin negocieri menținând în același timp pacea și calmul în țara noastră. Putem avansa doar pe calea dialogului, și singurele soluții la acest conflict pot fi diplomatice ”
În ceea ce privește securitatea energetică a Moldovei și reducerea dependenței de resursele rusești, Nicu Popescu a vorbit despre interconectarea energetică la România, construcția liniei între Isaccea și Vulcănești și stocarea rezervelor de gaze pentru Republica Moldova pe teritoriul României:
”În viitoarele luni și ani trebuie să studiem proiecte noi, să creăm linii noi linii electrice spre România între Suceava și Bălți. Este important pentru Moldova să aibă propria capacitate de generare de curent electric pentru a nu depinde atât de mult de centrala din Transnistria care astăzi reprezintă 80 la sută din nevoile de electricitate ale moldovenilor.
În legătură cu alternativele privind aprovizionarea cu gaz. Moldova deocamdată cumpără tot gazul din Rusia în același timp este clar că este important să își diversifice aprovizionare și să aibă posibilitatea să aibă acces la alte piețe. Acest lucru este fezabil la nivel tehnic. În octombrie Moldova a cumpărat gaz de pe piața europeană. Avem o conductă cu România. Am discutat cu alți furnizori potențiali”
Referindu-se la sistarea comerțului cu piața estică, vicepremierul Nicu Popescu a subliniat că Republica Moldova nu se va confrunta cu o penurie alimentară, deoarece importurile au fost redirecționate prin portul Constanța din România. Acesta însă presupune costuri mult mai mari față de importurile prin portul Odessa.
Amintim că vicepremierul Nicu Popescu se află în aceste zile într-o vizită oficială la Bruxelles pentru a discuta situația de securitate în regiune și a promova agenda de integrare europeană”.
Oficialul a participat la reuniunea Consiliului pentru afaceri externe, prezidată de Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene. Ministrul moldovean de externe s-a întâlnit de asemenea cu comisarii europeni pentru vecinătate și pentru afaceri interne.