Nicu Popescu, despre planul B în legătură cu gazul rusesc

  • 13 Septembrie 2019 08:56
Nicu Popescu, despre planul B în legătură cu gazul rusesc

În legătură cu o potenţială cirză energetică, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, declară că există riscul că în iarna acestui an Republica Moldova să nu mai poată beneficia de import de gaze din Federaţia Rusă aşa cum a fost anterior, însă autorităţile spun că au şi planul B.

"Există posibilitatea de a procura gaze prin intermediul altor gazoducte. Aceasta presupune achiziţionarea şi stocarea gazului în rezervoarele din Ucraina sau procurarea gazului din Bulgaria şi România prin intermediul regiunilor din sudul ţării. Pot spune că sunt soluţii care ne vor asigura că R. Moldova nu depinde de negocierile pe care le poartă Ucraina cu Federaţia Rusă”, a spus Nicu Popescu.

Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA . De asemenea, ministrul s-a referit și la lichidarea depozitului de muniții de la Cobasna, arătându-se ferm convins, după vizita de la Moscova, că acest lucru va avea loc doar în prezenţa partenerilor internaţionali. 

„Echipamentul militar de la Cobasna reprezintă un pericol, iar casarea acestor echipamente poate avea loc doar cu prezenţa partenerilor internaţionali. Există un fond special, există resurser financiare puse deoparte pentru a finanţa acest proces de distrugere şi retragere a acestor muniţii. Le-am reamintit partenerilor din Fedraţia Rusă că noi avem acces la aceste fonduri, şi că nu există motive să tărăgănăm”, a declarat ministrul.

Deşi şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a anunţat după întrevederea de ieri cu Nicu Popescu, care a fost într-o vizită de lucru în capitala rusă, că muniţiile şi armamentul cu termenul expirat din stânga Nistrului ar putea fi distruse abia peste un an şi doar după ce se vor găsi bani. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
1,31 °C
câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:4,1 m/s
Sat
2 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C
Tue
5 °C
Wed
7 °C

Curs oficial BNM 25 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 -0.0000
USD 17.7287 -0.0000
RON 4.1145 -0.0000
UAH 0.7258 -0.0000
RUB 0.2865 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău