Nicu Popescu: Datorită și alături de România, vom integra Republica Moldova în Uniunea Europeană

  • 31 Mai 10:59
Nicu Popescu: Datorită și alături de România, vom integra Republica Moldova în Uniunea Europeană

Șeful diplomației de la Chișinău, vicepremierul Nicu Popescu, afirmă că în Republica Moldova există o majoritate fermă pentru democrație, pentru libertate și pentru parcursul european al țării. „Datorită și alături de România, vom integra țara noastră în Uniunea Europeană și vom oferi, inclusiv acestor cetățeni, în continuare pace, stabilitate și calm”, a spus acesta, într-un interviu acordat agenției Agerpres, în marja summitului Comunității Politice Europene.

Republica Moldova va găzdui, joi, Summitul Comunității Politice Europene, care va reuni aproximativ 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Evenimentul este considerat de ministrul de externe de la Chișinău cel mai important eveniment diplomatic din istoria Republicii Moldova și un semnal puternic din partea întregului continent european în favoarea păcii și stabilității țării.

„Este absolut clar că cetățenii Republicii Moldova în primul rând sunt uniți în dorința lor de a trăi într-o țară pașnică, de a trăi într-o țară democratică. Evident că, la fel ca în orice societate democratică, avem cetățeni cu diferite preferințe politice sau geopolitice, dar lucrul care ne unește pe noi toți în Republica Moldova este dorința de a ne gestiona propriile diferențe politice prin metode pașnice și democratice. În Republica Moldova avem o majoritate fermă pentru democrație, fermă pentru libertate și pentru parcursul nostru european”, a spus Nicu Popescu, în interviu.

Acesta a admis că „o minoritate de concetățeni” – conform ultimelor sondaje, aproximativ 20% – ar prefera ca Republica Moldova să se integreze mai degrabă în spațiul estic, dar nici acești cetățeni „nu își doresc să trăiască într-o țară în care armata, bombele, tancurile, artileria determină în ce direcție trebuie să evolueze această țară”.

În același timp, însă, sprijinul pentru integrare europeană este mai mare ca niciodată, spune vicepremierul. „Acest război a demonstrat că pentru Republica Moldova singura modalitate și principala modalitate de a asigura pacea, calmul, stabilitatea și prosperitatea țării noastre este aderarea la Uniunea Europeană, integrarea cu partenerii noștri, cu România, cu Uniunea Europeană, dezvoltarea relațiilor cu NATO și acest lucru este clar pentru absolut noi toți”.

Summitul Comunității Politice Europene care are loc joi lângă Chișinău reprezintă pentru Moldova o șansă de a convinge „cât mai multe state membre ale Uniunii Europene să ne sprijine în toamnă, atunci când sperăm că instituțiile europene, dar și Consiliul European vor declara că Republica Moldova este gata să deschidă negocierile cu Uniunea Europeană”.

În plus, summitul va transmite un mesaj geopolitic foarte clar: „Republica Moldova nu este singură într-o regiune foarte dificilă, într-o regiune foarte riscantă, într-o regiune marcată de această agresiune brutală a Federației Ruse contra Ucrainei, agresiune care generează efecte negative enorme, inclusiv pentru țara noastră”, a subliniat Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
28,85
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:1,03 m/s
Fri
22
Sat
24
Sun
24
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău