Nicu Popescu: Cultivarea memoriei Holocaustului este o datorie a societăților democratice
-
27 Ianuarie 2023 14:20
Cultivarea memoriei Holocaustului, precum și a victimelor regimurilor totalitare este o datorie a societăților democratice. La distanța a 78 de ani de la Holocaust, comunitatea internațională și Republica Moldova păstrează vie memoria victimelor acelui cataclism fără seamăn în istoria umanității, compasiunea fiind îndreaptă cu pioșenie către victimele nevinovate, către supraviețuitorii acestei oribile crime împotriva umanității și către urmașii și rudele acestora. Cu asemenea mesaj a venit viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, cu ocazia Zilei Comemorării Holocaustului, transmite IPN.
Viceprim-ministrul a menționat că ziua de astăzi este încărcată de profund simbolism și reamintește despre una dintre cele mai întunecate file ale istoriei europene, care rămâne o rană adâncă pentru întreaga umanitate. „La începutul acestei luni am consemnat cu tristețe plecarea în neființă a lui Iosif Belous, ex-președinte al Asociației foștilor deținuți ai Nazismului. Responsabilitatea noastră morală, a tuturor, este de educare a societății în spiritul valorilor umane, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a toleranței și nediscriminării și a combaterii antisemitismului și a oricăror alte forme de xenofobieˮ, a spus oficialul.
Potrivit ministrului, pe parcursul ultimilor opt ani, Republica Moldova a avansat substanțial pe dimensiunea educației, cercetării și comemorării Holocaustului. Angajamentul țării s-a manifestat prin adoptarea documentelor de politici clare, luând forma planurilor secvențiale îndreptate spre promovarea memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și a altor forme de intoleranță.
Nicu Popescu a spus că au fost atinse rezultate concrete pe dimensiunea educației, cercetării istorice și a consolidării cadrului legal intern. Moldova participă în calitate de stat observator la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului, fiind printre primele state care au adoptat definiția de lucru privind antisemitismul, iar la Forumul Internațional de la Malmo - alături de toate celelalte state participante - Moldova a asumat angajamente concrete în acest sens.
„Astăzi, aducând un omagiu victimelor Holocaustului, vreau să subliniez că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va continua să promoveze prin instrumentele aflate la îndemâna diplomației consolidarea cadrului de acțiune la nivel național și internațional în vederea prevenirii și sancționării antisemitismului și altor forme de discriminare pe orice criteriuˮ, a declarat ministrul de externe.
În contextul Zilei de Comemorare a Holocaustului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a alăturat campaniei anuale #WeRemember (#NeAmintim) care se desfășoară în Săptămâna Internațională de Comemorare a Holocaustului.