Nicu Popescu: Bombardamentele recente de către Federația Rusă a infrastructurii civile energetice din Ucraina cauzează probleme majore și R. Moldova

  • 07 Decembrie 2022 14:40
Nicu Popescu: Bombardamentele recente de către Federația Rusă a infrastructurii civile energetice din Ucraina cauzează probleme majore și R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu se află într-o vizită de lucru la Istanbul, în scopul consolidării parteneriatului strategic cu Turcia. Discuțiile cu ministrul Turciei, Mevlüt Çavușoğlu, au vizat situația de securitate din regiune cauzată de războiul din Ucraina, criza energetică și alte subiecte de pe agenda bilaterală, transmite Radio Chișinău.

Nicu Popescu a condamnat războiul din Ucraina și a subliniat că Republica Moldova este foarte afectată de acest război.

„Acest război are un impact dramatic asupra țării noastre. Acest război afectează securitatea statului nostru, generează și agravează o criză energetică de amploare. Acest război a cauzat o creștere vertiginoasă a prețurilor. Bombardamentele recente de către Federația Rusă a infrastructurii civile energetice din Ucraina cauzează probleme majore și Republicii Moldova. Am avut deconectări masive de electricitate, spațiul nostru aerian a fost survolat ilegal de către rachete rusești. Rămășite rusești pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că R. Moldova este interesată de cooperarea cu Turcia în domeniul  energetic.

„Suntem interesați de consolidarea cooperării în domeniul energetic, tranzitului sau achizițiilor de gaz. Ne dorim, evident, și asigurarea accesului Rep. Moldova la rețelele de transport la gazele naturale la nivel regional. Turcia joacă un rol foarte important în acest domeniu. Am vorbit și despre relațiile noastre bilaterale economice. Turcia este al doilea stat partener comercial pentru Republica Moldova, deținând o pondere de circa 10% din comerțul nostru extern”, a declarat Nicu Popescu.

Ministrul a amintit despre importanța autonomiei regiunii găgăuze și a apreciat sprijinul Turciei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău