Nicu Popescu atenționează într-un comentariu că relațiile moldo-ucrainene sunt foarte proaste

  • 12 Decembrie 2019 10:33
Nicu Popescu atenționează într-un comentariu că relațiile moldo-ucrainene sunt foarte proaste

Premierul Ion Chicu va participa astăzi, la Kiev, la summit-ul șefilor de Guverne ai statelor GUAM. El urmează să aibă o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Oleksi Honcearuk.

Fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, atenționează într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, că relațiile moldo-ucrainene sunt foarte proaste. Din perspectiva Ucrainei, Republica Moldova este o țară guvernată de o echipă profund ostilă Ucrainei, spune fostul ministru. El a amintit în acest context declarațiile noului ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, care elogia spiritul separatiștilor din Donbas.  

Nicu Popescu presupune că următoarele încăierare diplomatică moldo-ucraineană s-ar putea da în jurul hidrocentralei de la Novodnestrovsk, de o importanță majoră pe Râul Nistru, care furnizează 70% din necesitățile de apă ale R. Moldova și 95% din necesitățile Chișinăului. R. Moldova intră în aceste încăierări dintr-o poziție diplomatică foarte slabă față de Kiev, iar foștii prieteni de la Bruxelles și Washington nu vor avea mare chef să intervină politic în sprijinul Moldovei.

În loc să-și întărească pozițiile în negocierile cu Kievul, Chișinăul continuă să și le slăbească prin dezechilibrarea continuă a politicii externe, spune Nicu Popescu.  El se referă la recenta vizită a ministrului Apărării din Republica Moldova la Moscova, ceea ce constituie o rupere clară a politicii de neparticipare a țării noastre în cooperarea în domeniul securității în cadrul CSI. Un alt exemplu, în opinia fostului ministru, este promovarea recunoașterii internaționale a neutralității Moldovei, văzută ca unui precedent ce urmează a fi impus mai târziu și Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău