Nicu Popescu a participat la cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale pentru Reconstrucția Ucrainei, care a avut loc la Londra

  • 21 Iunie 2023 17:29
Nicu Popescu a participat la cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale pentru Reconstrucția Ucrainei, care a avut loc la Londra

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale pentru Reconstrucția Ucrainei, care a avut loc la Londra, transmite Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Republica Moldova condamnă în termenii cei mai fermi războiul injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Țara noastră va continua să ofere Ucrainei toată asistența posibilă, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale. În context, oficialul moldovean a menționat că Republica Moldova a oferit până acum opt loturi de asistență umanitară, ultimul fiind trimis pe 10 iunie în contextul distrugerii barajului Kakhovka, care a provocat daune ecologice masive.

„Am reafirmat că atât timp cât soldații ucraineni mențin linia de front, Republica Moldova se află în afara oricărui pericol militar. Am reconfirmat sprijinul nostru pentru „formula de pace” propusă de președintele Volodymir Zelensky, dar și pentru inițiativa înființării unui Tribunal Internațional Special pentru crimele comise împotriva Ucrainei și a poporului său. Totodată, vom continua să contribuim la consolidarea inițiativei „Coridoarele solidarității”, inclusiv prin implementarea unor proiecte comune de infrastructură pentru a facilita tranzitul mărfurilor ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova.

Am exprimat disponibilitatea Republicii Moldova de a deveni un hub logistic pentru teritoriile de sud-est ale Ucrainei, contribuind astfel la procesul de reconstrucție. O altă inițiativă anunțată ține de consolidarea interconexiunii energetice dintre Ucraina și UE prin intermediul Republicii Moldova, inclusiv prin utilizarea liniilor electrice aeriene. În același timp, țara noastră este pregătită să trimită un grup de geniști care să participe la eforturile de deminare a teritoriului ucrainean.” – a declarat oficialul moldovean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău