Nicu Popescu a discutat cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Jean-Yves Le Drian

  • 18 Martie 2022 13:49
Nicu Popescu a discutat cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Jean-Yves Le Drian

Viceprim-ministrul, Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene a discutat cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Jean-Yves Le Drian. Franța deține în prezent președinția Consiliului European.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, cei doi oficiali au discutat despre Consiliul pentru afaceri externe, care se va întruni luni, 21 martie, la Bruxelles. Nicu Popescu a anunțat că va discuta cu miniștrii afacerilor externe din UE despre situația de securitate regională  și aspirațiile europene ale R. Moldova.

În plan umanitar, șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit omologului francez pentru asistența oferită în cadrul mecanismului de protecție civilă a UE, prin care Republica Moldova beneficiază din partea Franței de 37 de tone de echipamente de urgență pentru primirea refugiaților, precum și 10.000 de truse de igienă.

Un alt subiect prioritar al convorbirii a vizat sporirea rezilienței energetice, sistemul de sănătate din țara noastră va beneficia în zilele următoare de 17 generatoare de mare capacitate, Franța urmând să ne ajute în continuare la diversificarea surselor energetice.

Franța va acorda un împrumut concesional pentru reforme în sectorul public în valoarea de 50 de milioane de euro, oferiți prin intermediul Agenției Franceze pentru Dezvoltare și un nou împrumut în valoare de 15 milioane de euro, în calitate de sprijin financiar concret pentru țara noastră pentru a face față provocărilor economice generate de războiul din Ucraina, pe lângă mobilizarea fondurilor europene prin mecanismul de asistență macrofinanciară în valoare a 150 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău