Nicu Popescu: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova este imperativă”

  • 02 Decembrie 2022 11:41
Nicu Popescu: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova este imperativă”

Ministrul de Externe Nicu Popescu a participat la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor afacerilor externe din Polonia. În intervenția sa, șeful diplomației de la Chișinău a declarat că retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, cu Rezoluția 72/282 din anul 2018 a Adunării Generale a Națiunilor Unite este imperativă.

„În fața celor 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale, am susținut discursul național în care m-am referit la principalele teme de actualitate pentru securitatea în spațiul OSCE și viitorul organizației, precum și consecințele dramatice ale agresiunii ruse asupra Ucrainei și impactul pentru țara noastră în plan energetic și socio-economic.

Am reafirmat că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei amenință pacea, securitatea și prosperitatea în Europa, fiind o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a Actului final de la Helsinki și a Cartei ONU. Țara noastră este solidară cu Ucraina în lupta acesteia pentru libertate.

Rămânem fermi în sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute pe plan internațional. Vom continua să asigurăm suport celor peste 80.000 de refugiați ucraineni care locuiesc în Republica Moldova, și vom oferi asistența umanitară necesară. În intervenția mea, am punctat că în ciuda multiplelor provocări, rămânem fermi pe drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană. Moldova este și va rămâne parte a lumii libere.

Anul acesta am devenit țară candidată la UE. Continuăm să avansăm în drumul reformelor în sistemul de justiție, combatere a corupției, investim în surse regenerabile, ne modernizăm economia. Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim în plan bilateral și prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de România, Franța și Germania.

Am prezentat ultimele evoluții în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, exprimând profunda noastră îngrijorare pentru încălcările constante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Suntem hotărâți să soluționăm conflictul exclusiv prin dialog și mijloace pașnice bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor noastre recunoscute internațional. Am reiterat în intervenția mea că prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova.

Retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, cu Rezoluția 72/282 din anul 2018 a Adunării Generale a Națiunilor Unite este imperativă”, a arătat Nicu Popescu în discursul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău