Nicu Popescu: „Mizele prezidențialelor și referendumului sunt mai mari ca niciodată, în ultimii 30 de ani, iar R. Moldova este privită foarte bine în Europa”
-
24 Septembrie 2024 14:00
Mizele atât pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cât și pentru referendumul de aderare la Uniunea Europeană, sunt mai mari ca niciodată, în ultimii 30 de ani. De asemenea, Republica Moldova este privită foarte bine în Europa și are o dinamică bună în ceea ce privește realizarea măsurilor necesare pentru aderarea la UE, iar sprijinul acordat țării noastre rămâne destul de plin de entuziasm, inclusiv raportat cu involuțiile din alte țări, spune, într-un interviu acordat pentru RFI, fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, expert în relații internaționale.
Ultimii 30 de ani nu au fost simpli pentru Republica Moldova, nu au fost ușori, dar următorul deceniu va fi probabil mult mai complicat, a spus Nicu Popescu într-un interviu acordat pentru RFI.
„Efectele războiului se vor face simțite în continuare, efectele economice care sperie investitorii, care scumpesc logistica, rutele de comerț, scumpesc resursele energetice - aceste efecte negative se vor acumula și evident că Republica Moldova va continua să resimtă foarte mulți ani efectele negative ale acestui război regional, care, de altfel, nici nu s-a încheiat. Și, mai mult ca niciodată, pentru Republica Moldova este important ca, în această zonă de turbulență, să aibă un colac de salvare. În furtună, fără colac, nu supraviețuiești”, a subliniat fostul ministru de externe.
Potrivit lui Nicu Popescu, Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de o familie care să ofere sprijin pentru a construi un viitor mai prosper decât în ultimii 30 de ani.
„Și aici evident că aderarea noastră la Uniunea Europeană și la această rețea de prieteni, inclusiv care s-a manifestat la Platforma de Parteneriat cu Moldova, este singura modalitate a noastră de a păstra Republica Moldova în spațiul păcii, în spațiul democrației, în spațiul calmului. În acest sens, într-adevăr mizele, atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumul de aderare la Uniunea Europeană, sunt mai mari ca niciodată, în ultimii 30 de ani. Constituția noastră a setat niște parametri care prevăd separarea puterilor, modalitățile de funcționare și distribuția puterilor dintre președinte, Parlament și Executiv. Și cu această Constituție a noastră am reușit să ne menținem democrația, un stat democratic”, potrivit lui Nicu Popescu.
În același timp, fostul vicepremier, care s-a aflat recent într-o vizită la Bruxelles, susține că Republica Moldova este văzută foarte bine, în ultimii, ani, de țările Uniunii Europene.
„Este văzută ca o țară care și-a menținut democrația, dar are o dinamică bună de relizare a măsurilor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană. Toate aceste măsuri, modernizări, reforme, lupta cu corupția - durează. Ele au durat mult în România, Slovacia, Cehia. O reformă corectă a justiției durează 10-15 ani și, în evaluarea partenerilor europeni, atât cât s-a reușit în ultimii 3-4 ani, sunt câțiva pași buni care permit ca Uniunea Europeană să aibă și în continuare încredere în această cale care poate ușor dura 10-15 ani. Asta este realitatea. De aceea, și sprijinul pentru Republica Moldova rămâne destul de plin de entuziasm, inclusiv raportat cu involuțiile din alte țări.”
Nicu Popescu a vorbit și despre care sunt cele mai mari provocări pentru Republica Moldova în contextul regional, dar și în plină campanie electorală.
„Dezinformarea afectează concetățenii, dar adevărul este că Republica Moldova și cetățenii noștri, noi, cu toții, am trăit în stare de atacuri furibunde, de dezinformare, încă din perioada 1989 - 1991. Cred că, prin raportare și comparare cu alte țări, societatea noastră este relativ mai obișnuită în sensul capacității de filtrare a multor atacuri de dezinformare, deși ele lasă efecte destul de negative asupra unei părți a societății”, a conchis Popescu.