Nicu Popescu: „Am vorbit la Bruxelles cu partenerii noștri europeni despre procesul nostru de aderare la UE și consolidarea dimensiunii de securitate și apărare”

  • 13 Decembrie 2022 11:06
Nicu Popescu: „Am vorbit la Bruxelles cu partenerii noștri europeni despre procesul nostru de aderare la UE și consolidarea dimensiunii de securitate și apărare”

Împreună cu miniștrii afacerilor externe ai 27 state membre ale Uniunii Europene, precum și ai Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei și Ucrainei, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a dezbătut, la Bruxelles, viitorul Parteneriatului Estic alături de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

„Parteneriatul Estic este un format util - în care am dezvoltat Acordul de Asociere cu zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător iar drept rezultat - două treimi din schimburile noastre comerciale sunt direcționate spre Uniunea Europeană, lucru care ne-a permis să construim o reziliență mai bună decât cea pe care a avut-o țara noastră cu 10 sau 15 ani în urmă. Printre alte beneficii concrete dobândite în timp: regimul liberalizat de vize, o conectivitate mai sporită cu UE, consolidarea democrației noastre. Am vorbit despre aderarea la Uniunea Europeană, în special realizarea Planului de acțiuni aprobat de autorități și muncim pentru proiecte concrete în beneficiul comunităților noastre și care ne vor conecta mai bine cu celelalte state europene - în special în sfera energiei, consolidarea dimensiunii de securitate și apărare, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și alte instrumente bilaterale, precum și o comunicare strânsă în domeniul justiției și statului de drept”, a declarat Nicu Popescu.

În marja reuniunii de la Bruxelles, ministrul de externe Nicu Popescu a discutat cu miniștrii Bogdan Aurescu din România, Tanja Fajon din Slovenia, Simon Coveney din Irlanda, Nikos Dendias din Grecia, Alexander Schallenberg din Austria, Pekka Haavisto din Finlanda și alți omologi din UE cu care au transmis un puternic mesaj de sprijin în calea noastră ireversibilă spre Uniunea Europeană.

La întrevederea bilaterală cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, vicepremierul Nicu Popescu a vorbit despre procesul Republicii Moldova de aderare la UE, fortificarea rezilienței în sfera energetică și de securitate.

Șeful diplomației Republicii Moldova s-a întâlnit la Bruxelles cu Simon Mordue, consilier principal pentru politică externă și Magdalena Grono, consilieră pentru politică externă în cabinetul președintelui Consiliului European. Oficialii au efectuat un schimb de păreri despre agenda noastră europeană dar și organizarea în anul viitor a Summit-ului Comunității Politice Europene.

Cu directorul general al Departamentului Buget Gert-Jan Koopman, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a vorbit despre agenda de reforme și asistența necesară pentru consolidarea reformelor pentru a face față criteriilor UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Nori împrăștiați
Umiditate:70 %
Vint:6,17 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
23
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău