Nicu Popesc: ''Avem sprijinul României care ne ajută să aducem în Rep. Moldova asistența europeană, sprijinul politic, dar și financiar, fără de care țara noastră nu poate exista ca stat''

  • 26 August 2019 18:42
Nicu Popesc: ''Avem sprijinul României care ne ajută să aducem în Rep. Moldova  asistența europeană, sprijinul politic, dar și financiar, fără de care țara noastră nu poate exista ca stat''

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a participat astăzi, în calitate de invitat de onoare, la Reuniunea anuală a Diplomației Române.

El a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său român Ramona Mănescu, că a discutat agenda europeană a R. Moldova, după reluarea asistenței comunitare și că obiectivul Guvernului de la Chișinău este să dezvolte  o comunitate de infrastructură, energetică, comercială și de investiții cu România. Doar cu sprijinul și prin România, R. Moldova poate fi ancorată în spațiul european, a declarat Nicu Popescu:

Avem sprijinul deschis și permanet al României care ne ajută să aducem în Rep. Moldova  asistența europeană, sprijinul politic , dar și financiar, fără de care Rep. Moldova nu poate exista ca stat. Am mai discutat faptul că în curând se împlinesc 10 ani de la declarația privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Rep. Moldova, și ne-am dori adoptarea unei noi declarații care să pună bazele cooperării noastre strategice și pentru următorul deceniu. Obiectivul nostru ca guvern de la Chișinău este să dezvoltăm și să ne mișcăm dintr-o situație în care avem o comunitate de istorie, limbă și cultură, să mai avem și o comunitate de infrastructură, pe cât mai multe domenii posible, cum ar fi: domeniul energetic, telecomunicațiilor, comerțului, investițiilor. Pentru că, doar prin realizarea acestor obiective, Rep. Moldova va fi mai aproape de UE, cu sprijinul și prin România, a declarat Nicu Popescu.

 

Ministrul român de externe Ramona Mănescu a declarat la rândul ei  că obiectivul României este de a susține agenda europeană a R. Moldova. Un accent special este acordat proiectelor de interconectare în domeniul energetic, totodată, cetățeanul din R. Moldova rămâne în centrul eforturilor României, a subliniat Ramona Mănescu:

Dorim să ne concentrăn în perioada următoare pe proiecte de maxim impact, care să fie realizate prioritar, pe termen scurt și mediu, cu scopul acordării unui sprijin concret pentru consolidarea orientării pro-europene. Un accent special va fi acordat în continuare pe proiectele de interconectare în domeniul energetic. Totodată, vom continua ca prin tot ceea ce facem să punem cetățeanu în centrul eforturilor noastre. Am apreciat că proiectele de cooperare bilaterală rămân pârghia cea mai solidă pentru avansarea parteneriatului nostru strategic și asigurarea ireversibilității parcursului european al Rep. Moldova, a spus Ramona Mănescu.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău