Nicolae Timofti cere interzicerea deputaților ruși în Moldova

  • 17 Martie 2015 09:43
Nicolae Timofti cere interzicerea deputaților ruși  în Moldova

Revista presei din 17 martie 2015

Kremlinul investește profesionist în războiul informațional din Republica Moldova, titrează Timpul. Expertul Fundației Universitare a Mării Negre, Petrișor Peiu, a semnalat influența televiziunilor rusești în Republica Moldova, spunând că acestea „generează efecte reale în viața de zi cu zi”. El a arătat că instituțiile de presă din România sunt „foarte departe de a conta în peisajul mediatic din Republica Moldova în măsura în care contează media rusești”. Adevărul atenționează că în Republica Moldova începe ofensiva panglicilor „Sfântului Gheorghe”, după cum a anunțat liderul Ligii Tineretului rus.  Pe de altă parte, liberalii cer interzicerea acestui simbol în Republica Moldova. Evenimentele din ultima perioadă din estul Ucrainei prezintă foarte clar care este scopul panglicii bicolore. Liberalii susțin că aceasta a devenit simbolul separatismului, fărădelegii, haosului, instabilității și al sutelor de victime omorâte de separatiști.  

Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, e revoltat de faptul că mai mulți deputați ruși vin la invitația socialistului Igor Dodon în Republica Moldova și se implică deschis în treburile interne ale țării, scrie Ziarul Național. Nicolae Timofti a declarat la Moldova 1 că a cerut ca organele abilitate să întreprindă măsurile de rigoare, iar deputaților ruși să le fie interzis accesul în Republica Moldova și să facă propagandă.

„Reforma justiției durează PREA mult”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, într-un interviu în Ziarul Național. „Profunzimea și calitatea relațiilor dintre UE și R. Moldova depind de calitatea reformelor și a democrației din R. Moldova”, a subliniat oficialul european.  El susține că interesul UE este să vadă R. Moldova o țară din ce în ce mai prosperă, în care oamenii au condiții, salarii mai bune, unde ordinea de drept devine din ce în ce mai puternică, unde există o creștere economică, iar acum este momentul ca autoritățile să treacă „de la vorbe la fapte”.

Evenimentul Zilei scrie că fostul premier Iurie Leancă va solicita la Bruxelles prezența judecătorilor europeni în Moldova. Cred că este o modalitate foarte eficientă prin care s-ar putea începe o reformă reală în sistemul judecătoresc”, scrie Iurie Leancă pe pagina sa de facebook. Ex-premierul se află în aceste zile la Berlin și la Bruxelles. El a anunțat că va discuta cu oficialii europeni despre ceea ce crede că trebuie făcut pentru ca actualul guvern minoritar să nu devieze țara de la calea europeană.

Jurnal de Chișinău publică mărturii cutremurătoare despre un atac al separatiștilor transnistreni asupra unei coloane de refugiați, în 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău