Nicolae Timofti a refuzat să promulge Legea cu privire la Curtea Constituțională

  • 08 Mai 2013 20:58
Nicolae Timofti a refuzat să promulge Legea cu privire la Curtea Constituțională

Președintele Nicolae Timofti a refuzat să promulge legea care prevede că Judecătorii Curții Constituționale pot fi demiși de Legislativ cu votul a trei cincimi dintre deputați.

Șeful statului a trimis miercuri, 8 mai, spre reexaminare Parlamentului această lege, din cauza unui șir de obiecții  în ceea ce privește dreptul Legislativului de revocare din funcție a judecătorilor Curții Constituționale, precum și a temeiurilor în baza cărora poate fi făcut acest lucru.

Totodată șeful statului a subliniat în scrisoarea de remitere,  necesitatea respectării preceptului constituțional privind inamovibilitatea magistraților.

Amintin că vineri  deputații liberal-democrați și cei comuniști au votat în comun proiectul de lege care prevede că Judecătorii Curții Constituționale vor putea fi demiși de Parlament. 

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a cerut în aceeași zi Legislativului de la Chișinău să renunțe la acest proiect, care este în contradicție cu standardele internaționale.  Legea a fost criticată și de Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Jean-Claude Mignon,  de secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Relații Externe și Politica de Securitate Catherine Ashton, și  Comisarul Uniunii Europene pentru Extindere și Politica de Vecinătate Štefan Füle.

.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău