Nicolae Timofti: Tiraspolul nu a transmis nicio solicitare de alipire Rusiei

  • 18 Martie 2014 14:18
Nicolae Timofti: Tiraspolul nu a transmis nicio solicitare de alipire Rusiei

Șeful statului a precizat că o eventuală recunoaștere de către Rusia a independenței Transnistriei ar afecta imaginea Moscovei pe plan internațional.

Președintele Nicolae Timofti a declarat marți, 18 martie, că așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol nu a transmis nicio solicitare oficială Rusiei privind recunoașterea independenței și mai mult decât atât, o eventuală recunoaștere a regiunii secesioniste ar afecta negativ și imaginea Moscovei.

Referindu-se la o informație apărută în presa rusă, potrivit căreia Sovietul Suprem de la Tiraspol ar fi solicitat  recunoașterea independenței Transnistriei, Nicolae Timofti a precizat că a fost doar o declarație a președintelui Sovietului, Mihail Burla.

Totodată, șeful statului a precizat că o eventuală recunoaștere de către Rusia a independenței Transnistriei ar afecta imaginea Moscovei pe plan internațional.

Nicolae Timofti a mai adăugat că Federația Rusă a declarat, în repetate rânduri, că recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. El a admis însă că, în contextul situației din Crimeea, există și riscul unor provocări din partea Transnistriei.

În ceea privește posibilitatea aderării țării noastre la NATO, Nicolae Timofti a făcut trimitere la prevederile constituționale, care prevăd statutul de neutralitate al Republicii Moldova. În același context, el a făcut o paralelă cu situația din Ucraina, unde mai mulți foști oficiali regretă că nu au pus problema aderării acestei țări la Alianța Nord Atlantică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău