Nicolae Timofti: prezența militarilor americani în PMAN, o reconfirmare simbolică a victoriei

  • 05 Mai 2016 16:11
Nicolae Timofti: prezența militarilor americani în PMAN, o reconfirmare simbolică a victoriei

Președintele Nicolae Timofti consideră că prezența militarilor americani în Piața Marii Adunări Naționale, în ziua de 9 mai, constituie o reconfirmare simbolică a victoriei comune obținute de puterile aliate împotriva nazismului.

SUA au contribuit masiv la obținerea victoriei, precizează Președinția într-un comunicat de presă, difuzat „în legătură cu lansarea unei campanii de dezinformare” în ceea ce privește participarea, pentru prima dată, a 200 de militari americani la evenimentele dedicate Zilei Victoriei în Piața Marii Adunări Naționale.

Potrivit sursei citate, aflarea militarilor americani la Chișinău este o continuitate a tradițiilor  respectate de statele din coaliția antihitleristă, care comemorează împreună victimele celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, 20 de șefi de stat și guvern, printre care cei din SUA, Germania și Rusia au participat, în 2014, la ceremoniile dedicate debarcării trupelor aliate în Normandia în noaptea de 5 spre 6 iunie 1944, când a fost deschis al doilea front împotriva Germaniei naziste, se mai arată în comunicat.

În acest context, „Isteria anti-americană, anti-NATO, este una absolut irelevantă în peisajul democrațiilor moderne, fiindo reminiscență a războiului rece, străină poporului nostru”, menționează șeful statului. Nicolae Timofti consideră că ar fi de înțeles dacă așa-numiții patrioți socialiști ar manifesta aceleași sentimente patriotice  și în cazul staționarii ilegale a armatei Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, care protejează separatismul  de pe malul stâng al Nistrului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău