Nicolae Timofti: Când citesc versuri de Grigore Vieru plâng

  • 14 Februarie 2014 11:50
Nicolae Timofti: Când citesc versuri de Grigore Vieru plâng

Poetul Grigore Vieru va fi omagiat vineri, 14 februarie, în ziua când ar fi împlinit 79 de ani.

În dimineața zilei au avut loc depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, la care au participat și președintele Nicolae Timofti și premierul Iurie Leancă.

Grigore Vieru a purtat o dragoste curată pentru acest pământ și neam, a menționat președintele Nicolae Timofti. Președintele a mărturisit că lectura operei lui Grigore Vieru îi provoacă tot timpul emoții deosebite.

Audio: Președintele Nicolae Timofti.

Premierul Iurie Leancă a amintit de contribuția poetului la mișcarea de eliberare națională, apreciind că Grigore Vieru este expresia conștiinței noastre naționale.

Expoziția „Trei poeți: Grigore Vieru, Mihai Ursachi și Petru Cărare” va fi vernisată la ora 11:00, la rondul  de lângă monumentului domnitorului Ștefan cel Mare. Expoziția este organizată de Institutul Cultural Român și Primăria Chișinău.

De ziua de naștere a lui Grigore Vieru, Primăria Chișinău lansează cartea „Tu m-ai strigat, fiule”, versuri de Grigore Vieru, selectate de scriitorul Spiridon Vangheli, prietenul poetului. 

Lansarea cărții și a CD-lui „Așa cum l-am cunoscut”, semnată de părintele Ioan Ciuntu, consacrate poetului Grigore Vieru, la ora 14:00 la Academia de Științe.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în localitatea Pererâta, pe atunci în județul Hotin.  Poetul s-a stins din viață la 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident de circulație. În prezent, unul din bulevardele Chișinăului și mai multe licee din țară îi poartă numele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău