Nicolae Panfil: Susținem extinderea listei statelor unde va fi implementat votul prin corespondență

  • 13 Aprilie 11:55
Nicolae Panfil: Susținem extinderea listei statelor unde va fi implementat votul prin corespondență

Toți cetățenii sunt egali în fața legii, iar statul trebuie să le asigure tuturor dreptul la vot. O spune reprezentantul Promo-Lex, Nicolae Panfil, potrivit căruia asociația militează pentru implementarea votului prin corespondență pentru toți cetățenii, nu doar pentru alegătorii din Canada și Statele Unite ale Americii. Potrivit expertului, Promo-Lex susține orice amendament care extinde lista statelor unde va fi implementată această metodă alternativă de vot, notează IPN.

Potrivit proiectului de lege aprobat în prima lectură, votul prin corespondență va fi pilotat în cadrul alegerilor prezidențiale din acest an pentru cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Canada și Statele Unite ale Americii. Pentru lectura a doua, printr-un amendament semnat de deputații PAS, se propune extinderea listei statelor unde va fi implementată această metodă de vot. Astfel, votul prin corespondență ar putea fi implementat în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda.

„Poziția Asociației Promo-Lex a fost să existe o asigurare universală a votului. Votul trebuie să fie universal, toți cetățenii sunt egali în fața legii, toți cetățenii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi. Noi am spus acest lucru și în consultările publice. Noi înțelegem că este vorba despre o testare, o implementare graduală a acestei legi, de aceea vom saluta orice amendament care va extinde această listă de state, pentru că cetățenii noștri sunt în toată lumea, avem cetățeni care se afla la distanțe mari de secțiile lor votare și în alte state. Asociația Promo-Lex susține introducerea votului prin corespondență pentru că noi suntem de opinia că fiecare cetățean, oriunde s-ar afla, trebuie să aibă posibilitatea de a vota. Noi ne dorim ca această testare să reușească și să vedem implementat votul prin corespondență pentru toată lumea”, a spus directorul de programe Promo-Lex, Nicolae Panfil, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Reprezentantul Promo-Lex recunoaște că implementarea acestei modalități de vot comportă cheltuieli financiare, însă menționează că cetățenii Republicii Moldova din diaspora contribuie la dezvoltarea economică a țării și merită să decidă viitorul acesteia.

„Asta nu înseamnă că votul prin corespondență nu implică și costuri, dar noi avem obligația, ca stat, față de cetățenii noștri să le asigurăm dreptul la vot oriunde s-ar afla. Cetățenii noștri contribuie substanțial la dezvoltarea economică, socială, a țării. Iar atunci când nu avem posibilitatea să deschidem secții de votare, trebuie să le punem la dispoziție metode alternative de vot. Noi ne-am fi dorit ca această metodă să fie disponibilă pentru toată lumea. Cu siguranță, va fi o provocare financiară, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să promovăm acest subiect. Fiind un proiect de pilotare ne putem aștepta și la anumite dificultăți în implementare”, a mai spus expertul Promo-Lex.

Potrivit notei informative a proiectului de lege privind implementarea votului prin corespondență, la nivel global, 53 de țări permit această metodă alternativă de vot, dintre care 13 state sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, о rezoluție a Parlamentului European din 2022 solicită statelor membre să introducă posibilitatea aplicării votului prin corespondență la alegerile europar1amentare, inclusiv pentru a crește gradul de participare a alegătorilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău