Nicolae Negru / Ziarul Național: „Scăderea intențiilor de vot pentru PAS la cinci luni de la alegerile parlamentare era previzibilă, însă nu trebuie de dramatizat pe seama acestui lucru (Revista presei)

  • 22 Decembrie 2021 09:40
Nicolae Negru / Ziarul Național: „Scăderea intențiilor de vot pentru PAS la cinci luni de la alegerile parlamentare era previzibilă, însă nu trebuie de dramatizat pe seama acestui lucru (Revista presei)

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a fost citat la Procuratura Generală pentru a fi audiat în dosarul „Energocom, titrează Agora. Publicația scrie că pe lângă Igor Dodon, în dosarul penal privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008, este cercetat și fostul lider democrat, anunțat în căutare internațională, Vlad Plahotniuc.

Realitatea subliniază că „Ani la rând s-a trâmbițat despre scheme de milioane cu energia. Dodon, vrut la audieri de procurori, dar ce-i cu Greceanîi? – titrează publicația, amintind că sunt cel puțin cinci ani de când experții trâmbițează despre delapidarea mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari și au făcut publice și  și nume, și date. Doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Republica Moldova au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane dolari, ca urmare a procurărilor de energie prin companii intermediare. Totodată, expertul Tudor Șoitu solicita încă pe atunci ca oamenii legii să examineze toate argumentele, probele prezentate, circumstanțele expuse și să dispună începerea urmării penale pe acest fapt, în special, să dea apreciere juridică acțiunilor și inacțiunilor din partea persoanelor responsabile, printre care: Zinaida Greceanîi, care deținea funcția de prim-ministră; ministrul Economiei și Comerțului, Igor Dodon; și Alexandru Gusev, cândva director general al SA „Energocom”, toți trei membri ai delegației Republicii Moldova pentru deplasare la Kiev, în perioada 21-22 aprilie 2008, în vederea purtării negocierilor asupra subiectului furnizării energiei electrice. Realitatea subliniază că  anul trecut, în 2020, s-a aflat că plângerea depusă de grupul de experți, cu trei ani înainte, împotriva lui Igor Dodon și a Zinaidei Greceanîi, în urma căreia s-a inițiat o cauză penală, a fost clasată.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „Scăderea intențiilor de vot pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la cinci luni de la alegerile parlamentare era previzibilă, însă nu trebuie de dramatizat pe seama acestui lucru. Partidul de guvernământ și președinta Maia Sandu pot redresa situația, după ce s-au pomenit pe locul secund în preferințele electorale, dar pentru asta e nevoie ca PAS să se transforme dintr-un partid „specializat” în eliminarea corupției într-o formațiune „multifuncțională”, a comentat editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, datele sondajul publicat luni de IDIS „Viitorul”. „Opoziția a reușit să pună o mare parte a vinei pentru criza gazelor pe umerii Guvernului și ai președintei, cărora le-a luat timp să elaboreze o strategie adecvată de comunicare cu populația”.

Ziarul de Gardă reține declarația Prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă la Bruxelles, unde a reafirmat, în cadrul întrevederilor cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru procesul de reformă democratică, precum și pentru asigurarea securității energetice, „fiind necesară o acțiune coordonată a instituțiilor europene și statelor membre, inclusiv România”. Premierul României a făcut referire la importanța sprijinirii eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, respectiv de reformă democratică profundă, inițiată de executivul de la Chișinău, inclusiv în ce privește asigurarea securității energetice... Totodată, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și în zona Mării Negre, pledând pentru transmiterea din partea UE a unui mesaj unitar și ferm de descurajare a escaladării situației de securitate, scrie Ziarul de Gardă.

Veridica.ro analizează relația dintre Republica Moldova și România, în contextul unei noi guvernări la Chișinău. Autorul observă că „mișcările oscilante și sinusoidale pe care guvernul de la Chișinău le-a făcut pe dimensiunea energetică creează confuzie. Pe de-o parte se face un contract cu Rusia pe cinci ani, iar pe de cealaltă parte reprezentanții Chișinăului vin la București să perfecteze înțelegeri pentru stocarea gazelor în rezervoarele României ca bază de încredere... În 2021, cu politicienii tineri și școliți în spirit occidental de la Chișinău, astfel de comportamente ridică semne de întrebare despre cum ar trebui să arate relația Chișinău-București. Publicația amintește că România a oferit mult mai mult, de-a lungul timpului, decât gazoductul Iași-Ungheni sau o alternativă (nefolosită) pentru electricitate. A dat finanțări, a returnat cetățenii – care din 2007 sunt și cetățenii UE, cu toate avantajele care derivă de aici – și a fost un furnizor de educație... Pe de altă parte, este nevoie și ca Bucureștiul să înțeleagă că relația cu Chișinău trebuie să fie abordată într-o paradigmă mult mai aplicată și să ia exemplul altor state europene care își protejează nu numai granturile și asistența financiară, dar și afacerile pe care le au la Chișinău. Din această categorie face parte și programul viitor de asistență tehnică de 100 de milioane de euro pe care România îl pregătește pentru Republica Moldova, un fel de reeditare a unui acord similar din 2010, care să ajute la dezvoltarea Republicii Moldova, scrie Veridica.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
11
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău