Nicolae Negru: Va protesta Dodon, la New York, împotriva staționării ilegale a trupelor ruse pe teritoriul nostru? (Revista presei)

  • 25 Septembrie 2019 09:35
Nicolae Negru: Va protesta Dodon, la New York, împotriva staționării ilegale a trupelor ruse pe teritoriul nostru? (Revista presei)

Miliardul a fost furat de Plahotniuc prin intermediul lui Șor, susține avocatul omului de afaceri Veaceslav Platon, Ion Crețu, citat de IPN. Avocatul spune că a ajuns la această concluzie după ce a studiat 50% din rulajele bancare care au fost efectuate. El a declarat într-o emisiune la TV 8 că „din rulajele pe care le deține, 40 de milioane de dolari au fost ridicați cash din Unibank”. Avocatul susține că Centrul Național Anticorupție știa toate tranzacțiile care se făceau la instituțiile bancare, dar nu a acționat. Avocatul spune că din tranzacțiile pe care le-a studiat se vede clar că aproximativ 10 companii prin care se transferau bani erau gestionate de un șofer al lui Ilan Șor.

Intenția de a organiza Adunarea generală extraordinară a judecătorilor are drept scop punerea piedicilor la reformele din justiție, consideră șefa Executivului, Maia Sandu, citată de Ziarul de Gardă. Curtea de Apel a decis ieri organizarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie. Pe ordinea de zi au fost stabilite două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor. Maia Sandu spune că decizia Curții de Apel este „similară cu cea a CC precedente, care a numărat zilele greșit. S-au grăbit așa încât să nu lase decizia la latitudinea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să nu mai amâne decizia de stabilire a Adunării judecătorilor”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul TV Moldova 1.

Ziarul de Gardă reține propunerea unui europarlamentar pentru ca R. Moldova să-și reducă dependența energetică de Rusia. Deputatul european Siegfried Mureșan a propus ieri ca în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene 2021–2027 jumătate din fondurile europene alocate Republicii Moldova să meargă către investiții în conectivitatea energetică și de transport. Prin această alocare majoră, Republica Moldova își va reduce dependența energetică de Federația Rusă, a explicat europarlamentarul român într-o conferință privind Parteneriatul Estic găzduită de Parlamentul European.

Într-un editorial pe Deschide.md, analistul Iulian Chifu scrie că „asistăm în această perioadă la o schimbare majoră de paradigmă în Republica Moldova. E vorba despre constituirea Regimului Dodon și concentrarea neconstituțională a puterii în stat: securitate, apărare, justiție, externe, infrastructura strategică”, susține autorul.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru se întreabă dacă „va protesta Dodon, la New York, împotriva staționării ilegale a trupelor ruse pe teritoriul nostru, în pofida „neutralității” Republicii Moldova? Va denunța el aplicarea bâtei economice de către Rusia împotriva unui stat „suveran și independent” ca al nostru?  Puțin probabil”, răspunde autorul.

Referindu-se la alegerile locale din octombrie, Timpul scrie că „nu geopolitica i-a încurcat pe consilierii municipali sau pe primarii din ultimii 20 ani să asigure tot municipiul Chișinău cu APĂ POTABILĂ și CANALIZARE, ci incompetența și indiferența… Toată retorica geopolitică, și cea anti-geopolitică nu-i altceva decât o banală manipulare a opinie publice, la care recurg politicienii pentru a camufla incompetența și indiferența. Singurul lucru unde politicienii moldoveni sunt consecvenți, este pasarea responsabilității”, scrie autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău