Nicolae Negru: Rep. Moldova nu va putea începe negocierile de aderare la UE dacă nu va îndeplini toate condițiile anunțate de Comisia Europeană

  • 13 Ianuarie 2023 14:42
Nicolae Negru: Rep. Moldova nu va putea începe negocierile de aderare la UE dacă nu va îndeplini toate condițiile anunțate de Comisia Europeană

Rep. Moldova nu va putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană dacă nu va îndeplini toate condițiile anunțate de Comisia Europeană, atenționează comentatorul politic Nicolae Negru, într-un interviu la Radio Chișinău. El s-a referit la reforma justiției, prima condiție a Comisiei Europene la acordarea statutului de țară candidată la aderare.

„Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții, prima fiind reforma justiției, nu încep negocierile de aderare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În baza acestor nouă condiții, anul trecut, prin august, a fost adoptat un plan de acțiuni, iată că ele nu au fost îndeplinite, deși trebuiau îndeplinite până la finele anului 2022. Înseamnă că avem nu o accelerare a îndeplinirii, dar o încetinire. Primul lucru la care trebuie să ne referim ține de reforma justiției - această verificare a judecătorilor, e vorba de judecătorii care vor să devină membri ai CSM-ului și procurorii care vor să devină membri ai CSP-ului. Iată că anul trecut nu s-a reușit să fie verificați, a fost prelungită activitatea acestei Comisii de evaluare până la 30 iunie 2023. O parte din judecătorii verificați vor să conteste, procesele încetinesc. Îmi pare că nu se va reuși până la 30 iunie, va fi nevoie de o nouă amânare până la finele anului, ceea ce înseamnă că negocierile de aderare nici în 2023 nu vor putea începe”, a spus Nicolae Negru.

Amintim că miercuri, președinta Maia Sandu a cerut îndeplinirea până la sfârșitul lunii martie a recomandărilor făcute de Comisia Europeană.

Din cele 35 de acțiuni care urmau să fie implementate anul trecut, în contextul condițiilor formulate de Comisia Europeană, 16 au fost realizate și 9 se află la etapa finală, conform informațiilor prezentate miercuri la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău