Nicolae Negru: Pentru Dodon, revenirea celor plecați, mă refer acum la alegerile prezidențiale din toamnă, dacă vor fi organizate, desigur că prezintă un oarecare disconfort

  • 31 Martie 2020 11:50
Nicolae Negru: Pentru Dodon, revenirea celor plecați, mă refer acum la alegerile prezidențiale din toamnă, dacă vor fi organizate, desigur că prezintă un oarecare disconfort

Deși autoritățile din Rep. Moldova, ca practic cele din întreaga lume, se află într-un regim special de stare excepțională cauzată de pandemia de COVID-19, totuși cei de la conducere nu ar trebui să dea frâu liber emoțiilor și să arunce declarații ranchiunoase. De această părere sunt unii analiști politici, care critică declarațiile președintelui Igor Dodon, referitoare la conaționalii noștri care se află peste hotare și care au nevoie de ajutor să revină acasă.

Veniți acasă, dar nu toți o dată și ce vom face cu 200 de mii de cetățeni ai Rep. Moldova sau acum vă trebuie R. Moldova?. Sunt doar câteva dintre declarațiile președintelui Igor Dodon la adresa diasporei moldovenești din Uniunea Europeană, care așteaptă să revină acasă, blocată în plină criză de pandemie. Analistul politic Nicolae Negru consideră că unele partide, unii lideri politici  și evident actuala guvernare încearcă să profite de această situație ținând cont de anumite consecințe politice ale acțiunilor lor.

Pentru Dodon, revenirea celor plecați, mă refer acum la alegerile prezidențiale din toamnă, dacă vor fi organizate, desigur că venirea lor prezintă un oarecare disconfort. El știe că cei plecați nu-l prea agreează, nu sunt alegătorii socialiștilor. De aceea, el reflexiv ia aceste lucruri la socoteală. Și aceste reflexe influențează acțiunile lui în privința celor plecați. Aceste declarații pur și simplu ridicole, un fel de răzbunare, un fel de ranchiună, că nu aveați nevoie de noi, de R. Moldova, înainte ne numeați ciuma roșie și acum apelați la noi, denotă un dezechilibru și lipsa de cultură politică. Nu se poate un lider să se comporte în felul acesta. Deși Igor Dodon se vrea tătucă, în cazul de față el nu se comportă ca un tătuc. Autoritățile sunt depășite de situație și ar fi bine să se comporte cu demnitate și să nu dea frâu liber emoțiilor și acest lucru îl face nu doar Igor Dodon, dar și premierul. Este o expresie românească: i-a tunat și i-a adunat. Ambii nu se pot ține în frâu și asta desigur produce o impresie proastă, a spusNicolae Negru.

Igor Dodon a declarat că nu pot fi organizate foarte multe curse charter concomitent pentru a aduce acasă cetățenii Rep. Moldova care se confruntă cu unele consecințe produse de pandemia de COVID-19.

Experții atenționează, în același timp, că aceste curse charter trebuie să fie organizate cu mare grijă și cu respectarea unor norme de siguranță. O soluție ar fi chiar și instaurarea unei carantine instituționalizate atunci când intră în țară, crede expertul Oficiului Organizației Internaționale pentru migrație, Ghenadie Crețu.

„Cursele charter reprezintă o soluție într-adevăr de evacuare, dar organizarea lor trebuie făcută cu foarte mare grijă. În condițiile în care aduni și procesezi mase mari de oameni, în cazul în care măcar unul sau doi dintre ei sunt infectați și chiar dacă nu manifestă simptome, și zboară toți în același avion - n-o să spun, dar vă dați seama ce am în vedere. Atunci ce faci, îi testezi cu termometrul la intrare? Se știe că până la o perioadă de două săptămâni, virusul nu neapărat dă simptome, chiar și de febră, sunt necesare totuși măsuri de precauție, în organizarea lor, cât mai multe echipamente de protecție personală să fie utilizate, un screening medical mai riguros până la accederea în avion, sistemul online de preînregistrare nu din ăsta fizic cu cozi, cozile trebuie evitate cu orice preț, pentru că în caz contrar în loc să facă bine, aceste chartere ar putea agrava situația, am putea importa și mai multe cazuri”, a precizat Ghenadie Crețu

Pe rețelele sociale numeroși cetățeni ai Rep. Moldova, blocați în străinătate, cer ajutorul autorităților pentru a putea reveni acasă. De exemplu, de câteva zile peste 200 de cetățeni moldoveni sunt blocați într-un aeroport din Franța, după ce cursa charter, care trebuia să-i aducă acasă s-a dovedit a fi una neautorizată. În același timp, Comisia Europeană a venit cu un îndemn către statele Uniunii Europene să nu penalizeze persoanele care au depășit termenul de ședere legală în Spațiul Schengen.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău