Nicolae Negru: Parlamentul European a transmis că furtul votului e mai grav decât furtul miliardului (Revista presei)

  • 06 Iulie 2018 09:27
Nicolae Negru: Parlamentul European a transmis că furtul votului e mai grav decât furtul miliardului (Revista presei) sursa foto: report.md

Ziarul Național reține Rezoluția cu privire la R. Moldova, adoptată de Parlamentul European: Comisiei Europene i se cere să SUSPENDE întreg sprijinul bugetar pentru R. Moldova – titrează publicația. Parlamentul European a aprobat cu 343 de voturi pentru, 160 de abțineri și 35 împotrivă, Rezoluția privind Republica Moldova ca urmare a anulării alegerilor municipale de la Chișinău, document în care este exprimată îngrijorarea eurodeputaților vizavi de „deteriorarea continuă a standardelor democratice în Republica Moldova” și „o tendință tot mai pronunțată spre o guvernare autoritară și arbitrară și scăderea simțitoare a încrederii populației în autoritățile și instituțiile sale”.

Eurodeputații solicită Comisiei Europene să suspende acordarea plăților de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar și „sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când această suspendare a avut loc în urma crizei bancare”, notează Ziarul Național.

„Importanța Rezoluției adoptate la 5 iulie în Parlamentul european nu trebuie subminată sub nicio formă, comentează fostul ambasador Igor Munteanu, în Ziarul de Gardă. El explică faptul că, pe de o parte, Rezoluția înseamnă interesul pentru ca Moldova să pășească pe cale democratică. Pe de altă parte, Rezoluția trece în revistă o serie de decalaje extrem de grave, între discursul oficial al autorităților, care spun: noi implementăm agenda de asociere, și lista de probleme majore care se atestă pe cazul R. Moldova.

Printre acestea se vorbește foarte clar că justiția funcționează fără independență într-un stat monopolizat de oligarhie, în care opoziția politică este hărțuită, se vorbește despre faptul că importante sunt obligațiile asumate de Guvernul R. Moldova care nu au fost transpuse în realitate și, de fapt, vorbește că nu sunt îndeplinite obligațiile majore ale R. Moldova în calitate de stat membru asociat, pe pilonii fundamentali ai democrației reprezentantive”, explică Igor Munteanu.

„Prin rezoluția de azi, PE a transmis că furtul votului e mai grav decât furtul miliardului, susține comentatorul Nicolae Negru, într-un interviu pentru portalul Deschide.md. Din cele șase proiecte de rezoluție propuse pentru situația din R. Moldova, a fost adoptată cea mai dură, care recomandă Comisiei Europene să suspende asistența macrofinanciară dar și suportul bugetar pentru R. Moldova.

De asemenea, este de remarcat faptul că au fost prea puține voturi împotriva acestei rezoluții. Până și partenerii politici al PD-lui, chiar dacă nu au votat „pro”, nu au vrut să voteze nici „împotriva” acestei rezoluții. Ei s-au abținut de la vot. Asta înseamnă că, deși sala plenului era goală, exista totuși un consens larg în privința faptului că Republica Moldova trebuie sancționată în legătura cu invalidarea alegerilor”, spune Nicolae Negru.

Strângeți-vă cureaua: Costurile suspendării finanțării UE le vom suporta tot noi, cetățeni de rând, avertizează Evenimentul Zilei. Granturile pe care le primește Republica Moldova din exterior în acest an vor fi sub nivelul prognozat. Ele vor atinge către sfârșitul anului cota maximă de 900 de milioane de lei, față de 2,8 miliarde de lei cât s-a planificat.

Potrivit experților IDIS „Viitorul”, în acest an bugetul va fi mai degrabă unul de supraviețuire și nu de dezvoltare. Guvernul își va putea onora obligațiile sociale, precum plata pensiilor, a salariilor, dar va fi deja al patrulea an consecutiv când autoritățile limitează investițiile în infrastructură”, scrie Evz.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău