Nicolae Negru: În interesul R.Moldova ar fi ca Plahotniuc să-și ia o pauză de somn (Revista presei)

  • 15 Mai 2017 10:11
Nicolae Negru: În interesul R.Moldova ar fi ca Plahotniuc să-și ia o pauză de somn (Revista presei)

Revista presei din 15 mai 2017

La orizontul relațiilor dintre Chiținău și Bruxelles apare, după furtul miliardului, un alt nor, care se numește visul lui Plahotniuc de a deveni prim-ministru al Republicii Moldova cu orice preț, remarcă Nicolae Negru în Ziarul National. Prioritățile poporului sunt altele, după autor. În realitate, votul mixt va crea doar probleme suplimentare și nu va rezolva nicio problemă urgentă. În interesul Republicii Moldova ar fi ca Plahotniuc să-și ia o pauză de somn și să renunțe, cel puțin temporar, la visul de a deveni prim-ministru prin schimbarea sistemului electoral. Să demonstreze că o poate face în condițiile sistemului actual!, îndeamnă Nicolae Negru. 

Investigații.md observă că într-o după-amiază de vineri, „monstruoasa coaliție”, bănuită de mulți de incest politic, și-a dat în sfârșit arama pe față. Pretinșii adversari ideologici și geopolitici și-au dat mâna și au acceptat cu toți acel „compromis” într-o scenă patetică de teatru. Acest sistem mixt de vot care avantajează partidele cu pârghii. Iar pârgiile sunt banii și dosarele. Dacă PSRM deține valizele cu ruble convertite în dolari americani de prin Bahamas și din afacerile ilegale cu cărnuri și fructe pe care le transportă peste embargo în Rusia, PD le deține pe amândouă. Pe de o parte bani cu duiumul, iar pe de cealaltă parte bâta justiției cu care altoiește în stânga și în dreapta pe orice mișcă în front.

După analistul politic Iulian Chifu reformarea Guvernării este cel mai important pas politic al momentului. Modul în care va fi ea realizată și validată de către Președinte va putea să dezvăluie câteva lucruri majore: cine mai e la putere și cine în opoziție, cine formează Guvernul și cine doar îl susține, dar mai ales va da semnale relevante în relația Președinte - Majoritatea Parlamentară/Guvernamentală, respectiv va comunica dacă e o relație de coabitare, dacă este una de confruntare sau dacă Președintele Dodon a încălecat cu totul Guvernarea. Există și cazul extrem al schimbării majorității, dacă, brusc avem miniștri socialiști în Guvern și susținere socialistă a noului Executiv.

Alexandru Tănase CRITICĂ intenția de a modifica sistemul electoral, după ce a plecat de la Curtea Constituțională, titrează Ziarul Național. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, pe care Guvernul nu l-a reconfirmat pentru un nou mandat, consideră că intenția Parlamentului European de amânare a sprijinului financiar macroeconomic pentru R. Moldova este legată, în principal, de intenția puterii de la Chișinău de a schimba sistemul electoral. Totodată, Tănase este mirat de faptul că președintele Igor Dodon a salutat decizia Parlamentului European de a amâna ajutorul macrofinanciar pentru R. Moldova, deoarece dânsul e una dintre persoanele-cheie care optează pentru schimbarea sistemului electoral. “Dodon și gruparea pe care o conduce sunt nu doar părtași la cacealmaua cu reforma sistemului electoral, dar si o piesă indispensabila a acestui joc, afirmă Alexandru Tănase. În mod logic, intenția Parlamentului European de amânare a sprijinului financiar macroeconomic pentru Moldova este o consecință directă a acțiunilor lui... Dodon, pe care același Dodon le saluta... Caut un sinonim mai potrivit pentru cuvântul ipocrizie...”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Alexandru Vakulovski afirmă în editorialul său de pe deschide.md că din momentul în care Alexandru Tănase nu mai e președinte al Curții Constituționale, el va putea fi mai prezent în spațiul public, ceea ce e foarte bine, pentru că nu avem în momentul actual politicieni care să aibă discursul atât de argumentat și de tranșant – la fel cum pe vremuri, în calitate de editorialist o făcea regretatul maestru Constantin Tănase.
Iar bucuria lui Dodon că Alexandru Tănase a plecat din funcția de judecător al Curții Constituționale, este în opinia autorului, bucuria nebunului, pentru că el e în cu totul altă categorie, din toate punctele de vedere. E la categoria „muscă” față de „supergreul” Alexandru Tănase.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău